OECD: Európa jobban teljesít

Hírek Figyelo.hu
Erősen felfelé módosította az euróövezetre vonatkozó gazdasági előrejelzését az OECD.

A globális gazdaság fellendülése jó úton halad a koronavírus okozta válság után, azonban a folyamat rendkívül egyenetlen. Az egyenetlen haladás növeli a gazdasági feszültségeket, ami alááshatja a fellendülést, ha a döntéshozók nem megfelelően kezelik. A növekvő nyersanyag- és szállítási árak, valamint az ellátási láncok zavarai a gazdaságok újbóli megnyitásakor mindenhol felgyorsítják az inflációt, de ez várhatóan átmeneti csupán. Ezért a kormányoknak és a jegybankoknak továbbra is folytatniuk kell a gazdaságélénkítést, annak ellenére is, hogy az infláció megugrott – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szeptember 21-én kiadott frissített gazdasági jelentésében.

A tavalyi válság okozta 3,4 százalékos visszaesés után, a világgazdaság idén 5,7 százalékos növekedést érhet el, ami 0,1 százalékponttal alacsonyabb a májusi előrejelzésben szereplő értéknél – emelte ki a VG összefoglalója.

A növekedés 2022-ben 4,5 százalékra mérséklődhet, ami viszont 0,1 százalékponttal meghaladja a májusi előrejelzésben szereplő prognózist.

A gyors fellendülés a globális GDP-t visszaállította a járvány előtti szintre, azonban számos fejlődő országban továbbra is jócskán elmarad a gazdasági aktivitás szintje a korábbitól, főként ott, ahol az átoltottság alacsony.

Az áruk iránti kereslet és az ellátási láncok zavarai miatt az infláció várhatóan az év vége felé csúcsosodik ki, átlagosan 4,5 százalék körül lesz a G20-as országokban, majd 2022 végére 3,5 százalékra mérséklődik.

A jegybankárok és politikai döntéshozók többsége szerint a jelenlegi inflációs kiugrás a fellendülés eredménye, ami átmeneti, és nem kell tartósan magasabb inflációs időszakra számítani – noha a vita korántsem zárult le. Az OECD azt tanácsolja, hogy a központi bankok folytassanak továbbra is expanzív monetáris politikát, ugyanakkor adjanak világos útmutatást, hogy mekkora inflációt tudnak elviselni. Az OECD szerint kormányoknak továbbra is rugalmasnak kell maradniuk gazdaságaik pénzügyi támogatásával kapcsolatban, és kerülniük kell annak visszavonását mindaddig, amíg nem tiszták a rövid távú kilátások.

Gazdasági kilátások: feltűnt a fény az alagút végén

A friss előrejelzés szerint az Egyesült Államok gazdasága idén 6 százalékkal bővülhet, ami majdnem egy százalékponttal alacsonyabb a májusiban szereplő számokhoz képest, majd 2022-ben 3,9 százalékra mérséklődhet a növekedés, ami 0,3 százalékponttal magasabb a májusi prognózisnál.

Az idei kínai növekedést 8,5 százalékra várják, 2022 -ben pedig 5,8 százalékot valószínűsítenek, mindkettő változatlan a korábbi becslésekhez képest.

Az euróövezet idei növekedési előrejelzését ugyanakkor egy teljes százalékponttal 5,3 százalékra, a 2022-re vonatkozót pedig 0,2 százalékponttal 4,6 százalékra emelték.

Borús az unió gazdasági hangulata

Ezek is érdekelhetnek

További híreink