Gazdasági kilátások: feltűnt a fény az alagút végén

Hírek Figyelo.hu
A Századvég Gazdaságkutató szerint szeptemberben javultak a még mindig borús gazdasági várakozások. A járvány előtti szintet ugyan még nem sikerült elérni, de 2020 április óta a legjobb értékeket regisztrálták.

A Századvég Gazdaságkutató szerint jelentősen javult mind a háztartások, mind a vállalkozások konjuktúraérzete 2021. szeptemberében, mely a -100 és +100 közötti értékek között mozogva ugyan még mindig nem fordult pozitív tartományba, ám a járvány kezdete óta így is ezek a legmagasabb értékek.

A -8,2 pontról -2,9-ig javuló lakossági konjuktúra index 2020 áprilisa óta a legmagasabb értéket érte el, köszönhetően annak, hogy mind a négy alindex jelentősen emelkedett.

Legnagyobb mértékben a még így legkevésbé kedvező megítélés alatt álló inflációs várakozások javultak,

-37,8 pontról -30,8 pontig, de az anyagi helyzet megítélése is hasonló mértékben, -10,2-ről -3,7-ig javult, míg a gazdasági helyzet megítélése -10,2-ről -5,1-ig kúszott fel. A foglalkoztatás helyzetét alapvetően pozitívan látják, annak értéke +2,1-ről +6,5-re nőtt.

Fotó: Századvég Gazdaságkutató

A vállalati szférában is javultak a várakozások, az index értéke itt -7,4-ről -3,0-ig emelkedett, miközben a összes tényező területén pozitív volt az elmozdulás. A legnagyobb mértékben a gazdasági környezet megítélésében történt pozitív változás, ezen tényező leírását célzó számok -12,2-ről -5,0-ig nőttek, ezt az iparági környezet követi, mely területen a hangulat kifejezetten pozitív, +10,0-ról +15,3-ig emelkedett.

Az üzleti környezet részindexe -8,2-ről -3,5-ig nőtt, míg a termelés területén volt a legkisebb a javulás, a számok itt -8,7-ről nőttek -5,3-ig.

Fotó: Századvég Gazdaságkutató

Borús az unió gazdasági hangulata

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink