Nőttek a közvetlentőke-befektetések hazánkban

Hírek Figyelo.hu

A közvetlentőke-befektetések 2020-ban Magyarországon 30129 milliárd forintot tettek ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett adatai szerint.

Az adósság típusú instrumentumok meghaladják a 992 milliárd forintot.

Ez alá főként a vállalatcsoporton belüli hitelek, valamint az osztalékfizetés miatt keletkezett követelések, tartozások, az elszámolási számlák, vállalatcsoporton belüli kereskedelmi hitelek és hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok tartoznak – írta a VG.

Kiemelték, a közvetlentőke-befektetés állomány Magyarországon nettó tartozásállomány.

A befektetések állományának a legnagyobb hányadát – 26193 milliárd forintot – Európa tette ki.

Ezen belül Németországból érkezett a legtöbb tőke, 5864 milliárd forint, a második Hollandia 5702 milliárddal, amelyet Ausztria követi 3681 milliárd forinttal.

Az ázsiai befektetések is számottevőek, a régióból 2468 milliárd forint érkezett, a legtöbb befektetést (1319 milliárd forint) pedig Dél-Korea hajtotta végre Magyarországon. Ázsiából a második legtöbb tőke, 546 milliárd forint Japánból érkezett.

Ágazati bontás tekintetében a feldolgozóiparba és a szolgáltatási szektorba áramlott a legtöbb külföldi tőke, a feldolgozóiparon (13499 milliárd forint) belül a legnagyobb részt a járműgyártás tette ki 3364 milliárd forinttal.

A szolgáltató szektor 13633 milliárdos tőkéjéből a legnagyobb részesedése tavaly a kereskedelemnek, távközlésnek, a pénzügyi tevékenységenek, az ingatlanügyleteknek és az üzletvezetési tanácsadásnak volt.

Javul a magyar gazdaság külső egyensúlya

(Borítókép: NESPIX, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink