Javul a magyar gazdaság külső egyensúlya

Hírek Figyelo.hu
Továbbra is tetemesek a jegybanki tartalékok.

A második negyedévvel záruló egy évben tovább emelkedett a magyar gazdaság külső finanszírozási képessége – közölte a Magyar Nemzet Bank (MNB). A második negyedévben külfölddel szembeni nettó finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) a szezonális hatások kiszűrésével 356,3 millió euro volt, a negyedéves GDP -0,9 százaléka. A folyó fizetési mérleg hiánya a szezonális hatásoktól megtisztítva 572,4 millió euro, a kiigazítás nélküli hiány 775,0 millió euro. A tőkemérleg egyenlege szezonálisan igazítva 533,8 millió euro, igazítás nélkül 456,4 millió euro.

A nemzetgazdasági nettó adósságállomány – a közvetlentőke-befektetésen belül elszámolt adósság nélkül 2021. június végén 17,2 milliárd euro volt

(az utóbbi négy negyedév összesített GDP-jének arányában 12,1 százalék).

A nettó adósságállomány 5,4 milliárd euróval nőtt az előző negyedévhez képest.

Ebből körülbelül 3 milliárd eurót tesz ki a nem allokált aranyszámla átsorolása tömbarannyá. Mivel a nemzetközi módszertan szerint a tömbarany nem tekinthető külfölddel szembeni adósságtípusú követelésnek, ezért nem része a nettó külföldi adósságnak.

2021. június végén a jegybanki tartalékok értéke 30,8 milliárd euro volt. A második negyedévben a tartalékok nagysága 1,2 milliárd euróval csökkent az előző negyedévi szinthez képest.

Idén 60 milliárd euró lehet a magyar-német kereskedelmi forgalom

(Bortókép: Lukas Gojda, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink