Nem lesz könnyű dolga az új román kormánynak

Hírek Figyelo.hu
A frissen közölt szeptemberi adatok szerint Romániában a leggyorsabb az infláció az Európai Unióban, nő a problémahegy, amellyel Dacian Ciolosnak kell szembenéznie, aki tegnap kapott kormányalakítási megbízást, miután elődjét megbuktatta egy bizalmatlansági szavazás.

A fogyasztói árak 6,29 százalékkal nőttek éves alapon Romániában szeptemberben, ami több, mint egy százalékponttal van az augusztusi ráta felett, és fél százalékkal haladja meg az elemzők várakozását. A szakemberek már korábban is azt mondták, hogy az év végéig akár a hét százalékot is meghaladhatja az áremelkedési ütem, amely gyorsabb, mint bárhol másutt az Európai Unióban. Lengyelországban 5,8, Magyarországon 5,5 százalékot mértek szeptemberre, és a cseh ráta is az 5 százalék küszöbén van – emelte ki a VG cikke.

Dacian Ciolosnak, az kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének, aki tegnap kormányalakítási megbízást kapott,

az árak elszaladása nélkül is tenger gonddal kell szembenéznie. A legsúlyosabb a Covid-19 új hulláma, amely az alacsony átoltottságú országban maga alá temette az egészségügyet.

Megint megbukott a román kormány

A gazdaság növekszik, a gyártott járművek száma például 3,3 százalékkal nőtt éves alapon a január-szeptember időszakban, a kiskereskedelem pedig 11,3 százalékkal az év első nyolc hónapjában.

A külkereskedelmi mérleg azonban egyre inkább felborul a beindult vásárlások miatt,

hatalmas havi deficiteket produkálva, és az idei hiány augusztusig elérte a 14,6 milliárd eurót, ami 27 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában. A második negyedéves növekedés éves mértékét egyébként ma 0,9 százalékponttal felfelé módosították, 13,9 százalékra.

Havi alapon a fogyasztói árak 0,84 százalékkal emelkedtek szeptemberben,

az élelmiszerárak 0,95, az egyéb áruké 0,73 százalékkal, és a szolgáltatások 0,96 százalékkal drágultak.

A román jegybank legutóbbi ülésén 2018 óta első kamatemelését hajtotta végre, hogy fékezze az inflációt, és november 9-én várhatóan tovább tolja feljebb kamatait.

Energiaár-robbanás Romániában

(Borítókép: Klaus Iohannis, Románia elnöke, portré, portré, kivágott egyetlen kép, egyetlen motívum, Aachen város Nemzetközi Nagy Károly -díja, díjátadó ünnepség az aacheni városházán 2021. október 2 -án. (Malte Ossowski, AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink