Nem csak a kamatra figyel az MNB

Hírek Figyelo.hu
Az alapkamat immár csak kommunikációs szerepet tölt be, de az állampapírok és a kötvények terén erős üzenetet küldhet a jegybank.

Tovább emelkedhet a jegybanki alapkamat, legalábbis erre számítanak a VG-nek nyilatkozó elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának holnapi ülésével kapcsolatban. Ennek azonban immár jóval kisebb szerepe van, amióta – november közepén – az alapkamat és az egyhetes betéti kamat elvált egymástól. Míg az előbbi 2,1 százalékon áll, az utóbbit a jegybank több lépésben hetente tovább emelte, és immár eléri a 3,3 százalékot, csütörtökön pedig még tovább emelkedhet ez a ráta is.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint

nagyjából mindegy, hogy mennyit emelkedik az alapkamat, ennek már inkább csak kommunikációs szerepe van.

„Az effektív kamat az egyhetes betéti kamat, amelyet csütörtökön megemelt a jegybank. Várhatóan az alapkamat és az egyhetes betéti kamat egymástól tisztes távolságot tart majd, hogy ha lehet lazítani, akkor ez ne látványosan, az alapkamat csökkentésével történjen, azaz kevésbé befolyásolja a forint árfolyamát, és csak az egyhetes kamatot érintse. A holnapi döntésnél viszont arra számítunk, hogy az alapkamat a kommunikációs értéke miatt emelkedik, a növekedés mértéke várakozásunk szerint 30-50 bázispont lehet. Ami kérdéses, az a nem konvencionális eszközök sorsa, azaz például, hogy kivezetik-e az eszközvásárlási programot vagy csak csökkentik a volumenét” – összegezte Regős Gábor, aki szerint az egyhetes betéti kamatoknál jövő héten még egy 20 bázispontos emelés következhet, utána ez is téli szünetre megy, a folytatás pedig majd januárban derül ki.

„Akkor talán inkább a forintárfolyam, illetve a nemzetközi környezet lehet meghatározó.

Ezzel szemben a februári kamatdöntő ülésen a januári inflációs adat lehet mérvadó az év eleji áremelések mértéke miatt” – tette hozzá az elemző.

„Az alapkamat emelésének az egyhetes betéti kamattól való elválása óta már nincs túl nagy jelentősége, de várhatóan nem marad majd le sokkal tőle, így egy újabb 30 bázispontos felfelé mozdítás lehet a reális holnap. Ezt azután márciusig még újabb 30-30 bázispontos emelések követhetik, amivel márciusra 3 százalék fölé nőhet az alapkamat. Az egyhetes betéti kamat pedig jövő csütörtökön szintén 30 vagy a legutóbbi 20 bázisponttal emelkedhet” – húzta alá a gazdasági lapnak Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

„Holnap 30 bázispontos emelésre számítok, de ha esetleg a forint addig nagyot gyengülne, akkor lehet 50 bázispont is, ám erre kisebb az esély.

Főleg, hogy ez már nem effektív kamat, csak a pályát mozgatja kissé arrébb.

Ami a lényegesebb, az az egyhetes betét kamata, amely jövő csütörtökön ismét 20 bázisponttal emelkedhet egészen 3,5 százalékra, az év végéig pedig 3,7 százalékra” – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, aki szerint további fontos döntéseket is hozhat holnap a monetáris tanács.

„Dönthet például az állampapír-vásárlási programról, amelyet ugyan lépésekben már csökkentettek heti 40 milliárdos célszintre, de az utóbbi időben már ennél jóval kisebb mértékben vásárol az MNB, így akár egy jelentős lépéssel heti 15-20 milliárdra vághatják vissza a rugalmas előirányzatot. Szintén fontos, mit tesz a jegybank a Növekedési kötvényprogrammal, amelyet akár végleg ki is vezethet. Az MNB ezekkel újabb szigorú üzenetet küldhetne a piacoknak” – vélekedett Virovácz Péter.

Kalandos év vár a befektetőkre

(Borítókép: Móricz-Sabján Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink