Kalandos év vár a befektetőkre

Hírek Figyelo.hu
Nagyobb volatilitást és szerényebb részvénypiaci hozamokat hozhat 2022, rövid távon azonban több jó lehetőség is nyílhat a befektetők előtt – vélik a KBC elemzői, akik az emelkedő inflációs környezetben továbbra is a reáleszközök mellett teszik le voksukat.

A korábbi aggodalmak ellenére az idei is jó év volt a tőzsdéken, és bár a befektetőkre leselkedő szaporodó kockázatok mellett továbbra is a reáleszközök lehetnek a befutók, 2022 rázósabb utazást hozhat a részvénypiacokon – hangsúlyozták a KBC Equitas elemzői évzáró piaci előadásukon.

Az elmúlt hetekben az omikron vírustörzs nehezítette a befektetők dolgát,

és miközben a koronavírus terjedése globálisan ismét felfutóban, az új variáns gazdasági hatásait illetően jelenleg egy optimista forgatókönyvet – egy fertőzőképesebb, de enyhébb tüneteket okozó, így komolyabb lezárásokat nem igénylő variáns dominánssá válását – kezdtek el árazni a piacok – olvasható a VG tudósításában,

A központi bankok inflációval szembeni küzdelme ugyanakkor nem csökken, sőt, az optimista járványszcenárió érvényesülése esetén bátrabban nyúlhatnak a szigorító monetáris politika eszközeihez. Ez a jelenlegi likviditásbőség csökkenéséhez vezethet, ami pedig általában nem kedvez a részvénypiacoknak – mondta Cinkotai Norbert vezető elemző.

A brókercégnél a növekvő kockázatok miatt meglehetősen nagy – legalább 60 százalék – esélyt adnak arra, hogy

2022-ben összességében stagnálnak majd a tőzsdeindexek.

A KBC szerint a befektetőknek fel kell készülniük a már most is tetten érhető piaci volatilitás további erősödésére, ami lehetőséget és rizikót is jelent egyben. Az aktívan kereskedőknek mindez egyre több rövid távon megjátszható lehetőséget hozhat, a nagyobb időhorizonton gondolkodóknak pedig az adhat okot bizakodásra, hogy a részvénypiacok hosszú távú kilátásai továbbra is kedvezőek. Az emelkedő inflációs környezetben a részvények továbbra is kedvező hozamokkal kecsegtetnek más eszközosztályokhoz képest, még akkor is – hangsúlyozta Cinkotai –, ha a tőzsdézők előtt a korábbinál rögösebb út állhat és az előző tíz év hozamához képest várhatóan szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük.

A historikus árazási szintekhez képest egyáltalán nem olcsó részvénypiacokon is akad még vonzó célpont, ilyen a KBC szerint a pénzügyi szektor, amelynek az emelkedő kamatkörnyezet kedvez; valamint a turisztikai ágazat, amely még koránt sem heverte ki a pandémia során elszenvedett zuhanást.

Grébel Szabolcs részvényelemző szerint

a szektorok és régiók mellett a stílusbefektetések mentén is érdemes alkalmazkodni a változó piaci környezethez.

A különböző faktorok közül sikerre vezethet az értékalapú kiválasztás, vagyis az alacsony értékeltségű cégek megvásárlása. Ilyennek tekinthetőek jelenleg a pénzügyi mellett az energia- vagy az egészségügyi vállalatok. Hosszabb távon ugyancsak jól teljesítenek a minőségi – stabilan magas profitabilitású, alacsony tőkeáttétellel rendelkező – szempontoknak megfelelő részvények, ebbe a kategóriába jellemzően a technológiai, IT-cégek tartoznak.

A jelenlegi, magas inflációval és gazdasági növekedéssel fémjelzett időszakban kifizetődő lehet a fentiek mellett a momentum alapú megközelítés is. Utóbbi stratégia szerint azokat a részvényeket kell felülsúlyozni, melyek az adott időszakban a legjobban teljesítettek. Az esetleges gazdasági visszaeséstől tartó befektetők pedig a hagyományosan defenzívebb közmű, energia, vagy egészségügyi cégek papírjaival tehetik ellenállóbbá portfóliójukat.

Ezt várhatjuk 2022-től

(Borítókép: Pixels Hunter, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink