NEAK: nincsenek hároméves várólisták

Hírek Figyelo.hu
Ötmilliárd forint áll rendelkezésre a feltorlódott betegszám csökkentésére.

Nincs hároméves várólista – közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). A kötelező várólistákon várakozó 34 421 beteg tervezett műtéte az átlagos éves ellátási esetszám 14 százalékát teszi ki. A társadalombiztosító szerint,

ha a járványhelyzet lehetővé teszi, a várakozók ellátására belátható időn belül sor kerül.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint szürkehályog-műtétre 14 543-an várnak, az átlagos várakozási idő 205 nap. Csípőprotézis-műtétre hétezer beteg torlódott fel a várólistákon, az átlagos várakozási idő 493 nap is lehet.

A NEAK szerint minden nehézség, felsorolható hiányosság, veszteség ellenére igaz az, hogy az elvárható, észszerű ellátási stratégia működött a kórházakban. Ez azzal támasztható alá, hogy első helyen szerepeltek a sürgősségi ellátások, a műtétek biztosítottak voltak a betegek számára. A várólistarendszerből természetesen a valóságnak megfelelően látszik, hogy

a tervezett várakozási idők számottevően megemelkedtek.

A NEAK szerint a várólisták értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy az egészségügyi szolgáltatók a pandémia miatt kialakult bizonytalan helyzetben inkább távolabbi időpontot jelöltek meg, amelyet az újraindítás után közelebbire pontosítanak. Ez a folyamat kezdődött el nyáron a tervezhető műtétek újraindulásával – közölte az alapkezelő. Kiemelték: a cél az, hogy minél hamarabb elérjék a járvány előtti, nemzetközi szinten is kedvező műtéti várakozási időket. Korábban lapunkkal azt közölte az egészségbiztosító, hogy folyamatosan figyelik és elemzik a helyzetet. Az idén ötmilliárd forintot különítettek el a várólisták mérséklésére.

Fizetésképtelenek a kórházak

(Borítókép: Jens-Uwe Stolzenburg német professzor (takarásban) veseműtétet végez 3D-s szemüvegben, laparoszkópiás eljárással a „Minimál invazív eljárások az urológiában XI.” címmel a 11. alkalommal megrendezett nemzetközi szakmai kurzus keretében a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban 2020. február 28-án. (Máthé Zoltán, MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink