Fizetésképtelenek a kórházak

Hírek Figyelo.hu
Tavaly novemberben volt akkora adósságuk a kórházaknak, mint az idén július végén, év végére hatvanmilliárd felett lehet a kifizetetlen számlák összege.

Tovább halmozódtak az egészségügyi intézményekben a kifizetetlen számlák, a kórházak már kilenc hónapja nem fizetnek a medtech beszállítóknak. Július végi tartozásállományuk egy hónap alatt 4,5 milliárd forinttal, 46 milliárd forintra nőtt – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból.

A hitelezők száma nem változik érdemben, az intézmények körülbelül 4,5 ezer beszállítónak tartoznak, de az adósság júliusi végi szintje megegyezik a tavaly novemberivel

– hívta fel a VG figyelmét Rásky László, a legnagyobb kórházimedicina-beszállítókat tömöríti szervezet, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. Attól tart, hogy ha a kormány nem intézkedik mihamarabb az adósság rendezéséről, az az év végére bőven 60 milliárd forint fölé nőhet. Például a Honvédkórházban a június végi 184 millió forintról júliusra 304 millióra emelkedett a beszállítókkal szembeni tartozás, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben 2 milliárd forintról 2,2 milliárdra, az ajkai Magyar Imre Kórházban pedig 887 millió forintról egymilliárd fölé.

A növekedés mértéke átlagosnak tekinthető, még úgy is, hogy a kórházak normális üzemmenete még júliusra sem állt vissza a járvány előttire – tette hozzá Rásky László. Kiemelte, hogy a kisebb medicinavállalkozások már nagyon nehezen működnek a kifizetetlen számlák miatt, főleg mert a pandémia a gazdaság többi szereplőjével együtt az egészségipari vállalkozásokat is megviselte. Rásky László szerint

mihamarabb szükség lenne az egészségügyi intézmények finanszírozásának újragondolására és adósságuk rendezésére.

Úgy látja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye már egy év közbeni kórház-konszolidációt is lehetővé tenne, ezért az OSZ a nyár végén formális tárgyalásokat kezdeményez az illetékes kormányszervekkel.

Az államkincstár adatai szerint a 46 milliárd forintból a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 45,7 milliárd forint, ebből 0,8 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul. Mind az 595 arra kötelezett intézmény teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Júliusban 197 adótartozást felhalmozó intézmény volt, közülük 130-nak van kizárólag 30 nap alatti tartozása.

A kórházak műtéti hátralékainak ledolgozását a szakemberhiány akadályozza, továbbá bizonytalansági tényező a Covid–19 negyedik hullámától való félelem is

– mondta Rásky László. Miközben a betegek jelentkeznek a vizsgálatokra, hogy mielőbb sorra kerüljenek, a megnövekedett várólisták egy részüket elriasztják.

Adósságspirálban a kórházak

(Borítókép: MTI/Komka Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink