Minimálbér: közel a megállapodás

Hírek Figyelo.hu
Újabb egyeztetést tartottak a munkaadók és a szakszervezetek a jövő évi minimálbérről. Novemberben már megállapodás lehet.

A kormány kész kompenzálni a vállalkozásokat, így a szociális hozzájárulási adó mértékét 4 százalékkal csökkenti 2022. január elsejétől

– jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának újabb fordulóját követően. Az eseményen jelent volt a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselője is, jelezve, hogy közel állnak a felek a megállapodáshoz.

Jelentős mértékben közeledtek a munkaadók és munkavállalók álláspontjai

– közölte Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Hozzátette, hogy egyetértett a két oldal abban, hogy a minimálbér jövőre bruttó 200 ezer forinton legyen megállapítva. A szakszervezetek támogatják a munkaadókat, hogy a szocho 2022. január elsejétől tovább csökkenjen. Mint elmondta, a munkáltatók 5 százalékos csökkentésre tettek javaslatot. Ezeket az értékeket a is lehet közelíteni- tette hozzá. Konkrét javaslatokat is megfogalmaztak, hogy minden gazdasági társaság esetében a bérek emelésére fordítson. A garantált bérminimum esetében a minimálbérhez hasonló mértékű emelést irányzott elő a munkavállalói oldal, ez bruttó 260 ezer forintot jelent.

Kezdődnek a tárgyalások a pedagógusbérekről

A felek továbbá rögzítik, hogy újabb több évre szóló megállapodás előkészítését megkezdik. Erre novemberben sor kerülhet a jövő évi megállapodás aláírásakor. Hangsúlyozta Mészáros Melinda, hogy a nettó bérpozíciónak is javulnia kell a következő években. A személyi jövedelemadó és a munkavállalói adóterhek csökkentésére vonatkozó javaslatot fogalmaztak meg. A feleknek egy hosszú távú gondolkodásra lesz szükség. Már a 2022-ben előrehozottan egy több évre szóló megállapodást szeretnének, amely hosszabb távon minden munkavállalónak a nettó bérpozícióját javítani tudja.

A munkáltatók álláspontja, hogy a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelkedhet, míg a garantált bérminimum 247 ezer forintra,

amennyiben a kormány 5 százalékkal csökkenti a szociális hozzájárulási adót – mondta Perlusz László, a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Ugyanakkor jelezte, hogy a HORECA szektort továbbra is támogatni kell. Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentős problémák vannak a világgazdaságban, ezért körültekintően kell eljárni a legkisebb bérek esetében, különösen a bértorlódás veszélyeire mutatott rá.

Béremelések jönnek január elsejétől

(Borítókép: Europress / AFP / Soeren Stache)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink