Béremelések jönnek január elsejétől

Hírek Figyelo.hu
Az ápolók, bölcsődei és kulturális dolgozók mellett a tanárok bére is emelkedhet januárban.

Aki nem veszi fel az oltást, azt megtalálja a vírus

– mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. A kormányfő mindenkinek azt tanácsolja, hogy vegye fel a harmadik oltást.

Én is fel fogom venni a jövő héten

– tette hozzá.

A kormányfő az energiaválságról elmondta, hogy a magyar családokat a rezsi ára érzékenyen tudja érintetni. Emlékeztetett rá, korábban folyamatosan emelkedett a gáz és a villamosenergia ára. Ha elfogadtuk volna a piaci árakhoz térjünk vissza, akkor havi 32 ezer forint hiányozna a családok kasszájából. Magyarországot sem hagyja érintetlenül a kormányfő szerint, ami a benzin árában jelentkezik. Nem engedünk a rezsicsökkentésből – szögezte le a kormányfő.

Az uniónak változtatnia kell az energiapolitikáján

Nyugat-Európában szerinte szándékosan emelik az árakat. Azt gondolják, hogy ezzel lehet rákényszeríteni a gazdaságokat, hogy áttérjenek a kevésbé szennyező energia forrásokra. A kormányfő szerint a brüsszeli döntés döntő szerepet játszott a drasztikus energia árak emelkedésében. Szerinte elszámolták magukat, mert ahol most tartunk, ott 2035-ben kellene lennünk. A csehek, a lengyelek és a magyarok ezt elutasítják.

A kormányfő elmondta, hogy nemcsak nemet mondanak, hanem javaslatokat is tettek, hogy lehetne ez a válságot kezelni, de óriási volt a felháborodás. Abban maradtak, hogy a két hét múlva újra napirendre kerül a kérdés. A cseh-magyar-lengyel front azonban kitart az álláspontja mellett – nyomatékosította a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság képes volt arra, hogy elérje a járvány előtti teljesítményét. Ezt nem magától érte el, nekünk ugyanis nincsenek energiaforrásaink, mi csak munkából tudunk megélni – hívta fel rá a figyelmet.

A magas növekedés pedig lehetővé teszi, hogy most olyan dolgok történjenek, amire korábban nem volt példa.

A nyugdíjasoknak fizetnek prémiumot, ami 80 ezer forint lesz, emellett korrekció is érkezik. A befizetett adójukat visszakapják a családok, 600 milliárd forint értékben.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány döntött béremelésekről is: 2022. január elsejétől az ápolók bérét 21 százalékkal, a bölcsődében dolgozókét 20 százalékkal, a szociális dolgozókét 20 százalékkal és a kulturális dolgozók keresetét is 20 százalékkal.

A pedagógusok bére januártól 10 százalékkal növekedhet, de a nagyobb emelés csak 2023-ban jöhet a miniszterelnök szerint.

Emlékeztetett, hogy 2013-ban az ő bérrendezésük indult el legkorábban.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van, de vékony jégen vagyunk, mert az államadósság magas. Sikerült többször is levinni, 1998-2002 között, és 2010-2020 között. A pandémia miatt 75-80 százalékos államadóssági sávban vagyunk – tette hozzá.

Nem akarom, hogy a 100 százalék körüli sávba csússzunk bele

– mondta a kormányfő, és szerinte vissza kell menni az 50 százalékos adóssági sávba.

A brüsszeli pénzekről azt mondta, hogy hitelfelvételről van szó. Úgy volt, hogy mindegyik ország együttesen kapja meg ezt az összeget, mindez nem fair.

Hivatalos: ennyivel kapnak többet a nyugdíjasok

(Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink