Kezdődnek a tárgyalások a pedagógusbérekről

Hírek Figyelo.hu
Azonnali béremelést és az oktatásban dolgozók munkaterheinek csökkentését követelik a szakszervezetek.

Szerdán ül tárgyalóasztalhoz a két nagy pedagógus szakszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Kisfaludy László a pedagógusok követeléseiről egyeztetni. A Pedagógusok Demokratikusok Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) korábban egyesítette sztrájkbizottságát, 2020 márciusában sztrájktárgyalásokat kezdeményeztek a kormánnyal, de a koronavírus-járvány miatt azt felfüggesztették.

A PDSZ a közösségi oldalán azt írta:

A kormány a sztrájktörvényben meghatározott határidő letelte előtt kijelölte képviselőjét a sztrájkbizottsági egyeztetésekre. Szerdán kezdődnek a tárgyalások.

A két szakszervezet múlt héten közös sajtótájékoztatón ismertették a követeléseiket, melyek a következők:

  1. A Pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-étől a minimálbér összege legyen!
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára!
  3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül.

A miniszterelnök a pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy az oktatásban csak 2023-ban van lehetőség komolyabb bérrendezésre,

addig 10 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok.

A pedagógus szakszervezetek szerint nem tűrhet halasztást a pedagógusbérek rendezése, mert így is aggasztó mértékű a tanárhiány.

Béremelések jönnek január elsejétől

(Borítókép: Meghitt ünnepség keretében avatták fel az Országos Szlovén Önkormányzat (OSZÖ) fenntartásában működő Apátistvánfalvi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda tornatermét. 2021.05.20. Apátistvánfalva. (Szendi Péter, Vas Népe)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink