Megtakarítás nélkül él sok ukrán

Hírek Moszkovits János

Az ukránok több mint egyharmada egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, egytizede pedig nem is tudja, mennyi készpénzre lenne szüksége, írja a kijevi Research & Branding Group közvélemény- és piackutató által végzett felmérésre hivatkozva a karpat.in.ua hírportál.

További 23 százaléknak éppen csak egy hónapra való spórolt pénze van,

és ugyanilyen arányban válaszolták azt, hogy négy hónapig volna miből megélniük, ha jövedelem nélkül maradnának. A megkérdezettek 7 százaléka nyilatkozta azt, hogy a megtakarítása hat hónapra elegendő és alig 4 százalék ennél hosszabb ideig is meg tudna élni felhalmozott vagyonából. A pénzügyi megtakarításokkal nem rendelkezők többsége 50 évnél idősebb, vidéki és Ukrajna nyugati régióinak lakosa.

Ami a valuták iránti bizalmat illeti, az ukránok 40 százaléka az amerikai dollárt tartja a legmegbízhatóbb pénzeszköznek, csaknem 20 százalék az eurót, míg 10 százalék a nemzeti fizetőeszközt, a hrivnyát preferálja. Az ismert kijevi piackutató intézmény szerint a lakosság 12 százaléka egyáltalán nem bízik semmilyen valutában, a megkérdezettek csaknem egyötöde pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Energiahatékonysági keservek nyomasztják Ukrajnát  

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink