Energiahatékonysági keservek nyomasztják Ukrajnát  

Hírek Szőlősi Hunor
Háromszázmillió eurós kölcsönt ad a Világbank Kijevnek a gazdasági szféra megújítására. A kormány a pénzt az energiahatékonyság fejlesztésére szeretné fordítani. Ezt Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes, egyben gazdasági miniszter tette közzé a közösségi oldalán még decemberben, miután találkozott a nemzetközi intézmény kelet-európai regionális igazgatójával, Arup Banerjivel. 

A Világbank aktuális hitelét mindenekelőtt az Energetikai függetlenség elnevezésű kormányprogram megvalósítására fordítják Ukrajnában.

A gazdasági tárca vezetője kijelentette: a pályázók akár 60 százalékkal is csökkenthetik az energiaigényüket, ezzel együtt pedig a közüzemi számláik összegét. „Már 2022-ben ötezer tömbházat tervezünk bevonni a programba” – mondta.

Lepukkant otthonok

Ez azonban csepp a tengerben, hiszen a többszintes lakóházak, panelek száma meghaladja a 180 ezret, míg a családi házaké a 16 milliót.

Ez összesen körülbelül egymilliárd négyzetméter felületet jelent.

Az 1947 és 1990 között felhúzott épületek zömének az élettartama meghaladta a tervezettet. Nagy részük lepusztult, balesetveszélyes állapotban van.

Ami az ezredforduló után épült tömbházakat illeti, azokra is ráfér az utólagos hőszigetelés, hiszen Ukrajnában csak 2019-ben vezették be az épületek energiahatékonysági osztályait és az európai követelményeket. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a műszaki átadás-átvételi eljárás a legtöbb esetben formális, akárcsak a kivitelezés folyamatának az ellenőrzése.

A költségvetési szektor mintegy 70 ezer épületének a legnagyobb hányada is korszerűsítésre szorul, így ahelyett, hogy a közösségivagyon-kezelők járnának elöl jó példával a hatékony energiafelhasználást illetően, egyelőre jellemzően ennek a fordítottja az igaz.

Pazarló szegénység

Azt pontosan nem is lehet tudni, hogy milyen állapotban vannak az épületek, mivel az ország függetlenségének három évtizede alatt nem készült el az erre vonatkozó adatbázis – még az ingatlanok számáról sincs teljesen hiteles információ. Becslések alapján Ukrajnában egy négyzetméter energiaigénye az európai átlag két-háromszorosa, ami nem meglepő, hiszen az épületek háromnegyede szovjet örökség. Számítások szerint míg egy tömbházban élő ukrán család egy négyzetméterre jutó hőenergia-felhasználása 150–260 kilowattóra évente, addig egy hasonló épületben élő németé nem éri el a 70-et.

Volodimir Zelenszkij

Az energiahatékonyság növelésére vonatkozó nagyszabású program tervét Volodimir Zelenszkij elnök jelentette be novemberi, maratoni hosszúságú, öt és fél órás sajtótájékoztatóján, hozzátéve: kizárólag korszerű fűtési rendszerek és az épületek hőszigetelése révén lehet biztosítani az ország energetikai függetlenségét. A projekt teljes körű megvalósítása esetén Ukrajna nem szorulna gázimportra, a saját kitermelés bőven fedezné a szükségleteket – vélekedett az államfő.

Zelenszkij szerint az ötezer épület modernizálása összesen 300 milliárd hrivnyába (9,7 milliárd euróba) kerülne.

Az elkövetkező három évben 100 milliárd hrivnya felhasználását tervezik. A megvalósítási terv tíz esztendőre szól, de az ukrán elnök úgy véli, a programot öt év alatt kell befejezni.

A többlakásos épületek esetében a befektetés megtérülési ideje eléri a húsz esztendőt. Érthető, hogy sem az ingatlankezelő vállalatok, sem pedig az utóbbi pár évben a helyükbe lépő lakóközösségek nem képesek finanszírozni egy-egy ilyen projektet. Ukrajna összes épülete hőfelhasználásának a korszerűsítése különböző becslések szerint 40–80 milliárd eurót igényelne, ami jelenlegi árfolyamon az ország egy-két évi teljes költségvetésének felel meg. De ezek igencsak alábecsült adatok, ha valóban igaz, hogy ötezer épület energiahatékonnyá tétele 9,7 milliárd euróba kerül.

A cikk a Figyelő hetilap január 6-án megjelent számában került publikálásra.

Biden nem hagyja annyiban, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát

(Borítókép: Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink