Megemberelte magát a Vodafone Group

Hírek Figyelo.hu
Magasabb bevételeket ért el a vártnál a Vodafone és a Vantage Towers a június végén lezárt negyedévben az európai és afrikai élénkülésnek köszönhetően.

A Vodafone Group forgalma az előző év azonos időszakához mérten 5,7 százalékkal, 11,1 milliárd euróra bővült a brit mobilszolgáltató üzleti évének június 30-án lezárt első negyedévében annak ellenére, hogy a gazdasági élet még nem tért vissza a járvány előtti rendes kerékvágásba – közölte a VG cikke szerint a társaság pénteken.

A 2020-2021-es pénzügyi évben – a China Mobile mögött – a világ második legnagyobb telekommunikációs cége még 2,6 százalékkal csökkenő értékesítésekről számolt be.

Mint írták, a teljes forgalmon belül a szolgáltatásokból származó bevételek 3,1 százalékkal, 9,3 milliárd euróra emelkedtek, míg a szerves növekedés – amelyben nem veszik figyelembe az akvizíciókat és egyéb szervezeti változásokat – 3,3 százalékot tett ki. Utóbbit az elemzők előzetesen mindössze 1,4 százalékra becsülték. A társaság egyéb bevételei 23 százalékkal, 1,7 milliárd euróra gyarapodtak.

A Vodafone növekedése széles bázison valósult meg, azaz a cég piacainak túlnyomó részén érintette mind a lakossági, mind az üzleti szegmenst – értékelte a számokat Nick Read vezérigazgató. Kimaradt ugyanakkor a normalizálódásból a konszern jelentős árbevétel-csökkenést elszenvedő olasz érdekeltsége.

A javuló eredményeket ráadásul úgy érte el a brit konszern, hogy az idegenforgalom még mindig csupán árnyéka volt önmagának a tárgyidőszakban, és ezért a roaming-bevételek 2019. első negyedévéhez képest 54 százalékos mínuszban voltak, jóllehet az egy évvel ezelőtti mélypontot már 56 százalékkal meghaladták.

Pozitív hatást gyakoroltak a csoport gazdálkodására az Európa-szerte fokozatosan újranyitó üzletek is,

habár a boltokba betérő érdeklődök száma éppen csak a pandémia előtti szint 40 százalékáig kapaszkodott.

Németországban, a vállalat legnagyobb piacán a szolgáltatásokból származó, devizahatásoktól tisztított forgalom 1,4 százalékkal, 2,87 milliárd euróra nőtt, míg az Egyesült Királyságban 2,5 százalékos volt a bővülés. A cég megerősítette éves kilátásait. A Vodafone-részvények délelőtt közel 3 százalékkal, 119 angol penny fölé drágultak.

Visszatér az uniós roaminghoz a brit szolgáltató

(Borítókép: Tolga Akmen, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink