Megállapodást kötöttek a gazdasági újraindításról a V4 pénzügyminiszterek

Hírek Figyelo.hu

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a Visegrádi Négyek (V4) pénzügyminiszterei Budapesten. A Recharging Europe, azaz Európa újratöltése mottójú magyar elnökség célja a gazdaság újraindítása, a biztonság megteremtése az az Európa jövőjéről szóló vitában való aktív V4-es részvétel. Varga Mihály pénzügyminiszter kollégáival: Igor Matovič, Szlovákia pénzügyminiszterével, Alena Schillerová, cseh pénzügyminiszterrel és Tadeusz Kościński, lengyel pénzügyminiszterrel írta alá a megállapodást a fővárosi Vigadóban – olvasható a VG tudósításában.

A legfontosabb kihívás jelenleg a gazdaságok újraindítása, a V4-ek úgy tűnik, újra tudtak indulni. A V4-eknél a gazdasági visszaesés kisebb volt, a talpra állás pedig gyorsabb, mint Európa több országában. Az európai gazdaság nem lehet sikeres a V4-ek sikere nélkül.

Magyarország átlagon felüli mutatókkal tud ehhez hozzájárulni. A magyar gazdaság elérte a válság előtti teljesítményét. 2021-re 7-7,5 százalékos gazdasági növekedést várunk – mondta az együttműködés aláírása után Varga Mihály pénzügyminiszter, aki kiemelte, hogy továbbra is a családok és vállalkozások támogatására, az adók csökkentésére és a beruházások ösztönzésére fognak koncentrálni.

Az aláírt dekarációban több fontos célt rögzítettünk, ezek világos célkitűzések, de kemény munkára lesz szükség az elérésükhöz. Erősítjük az adócsalások elleni együttműködést, összehangoljuk a klímavédelmi erőfeszítéseinket. Rögzítjük, hogy továbbra is együttműködünk külső határaink védelmében.

Magyarország 590 milliárd forintot fordított a schengeni határ védelmére, ebből az Európai Unió a költségek alig több, mint 1 százalékát finanszírozta. Az Uniótól a jelenleginél nagyobb szerepvállalást várunk el a határvédelem területén. Az illegális migráció kérdésében egyetértés van a V4 országok között. Nem a pénzcsapokat kell elzárni Magyarország felé, hanem segíteni kell, hogy több százezer illegális migráns ne érje el Európa nagyvárosait. A V4 sikere nélkül Európa nem lehet sikeres – húzta alá Varga Mihály.

A magyar pénzügyminiszter tájékoztatóján arról is beszélt, hogy abban bíznak, hogy az EU-val folytatott tárgyalások hamarosan lezárulnak és Magyarország is hozzájut az őt megillető támogatásokhoz. Varga Mihály szót ejtett a magas inflációról is, amely szerint a magas energiaáraknak köszönhető.

Az infláció jelentős mértéke importált infláció. A rezsi jogszabály éppen ezért, a hirtelen megugró árak ellen védi a fogyasztókat, a háztartásokat.Novemberben pedig a kormány nyugdíjprémiumot és nyugdíjkompenzációt fog fizetni a kormány – emelte ki Varga Mihály, aki hozzátette: az EU-val folytatott tárgyalások folytatódnak, de a már bejelentett programokat az onnan érkező pénz nélkül is elkezdik, ezért is volt szükség szeptember közepén a devizakötvényre és ehhez fog hozzájárulni a jüanban denominált zöld Panda kötvény is.

Szintén téma volt a találkozón az adócsalások, adóelkerülések elleni közös fellépés és a korrupcióval szembeni harc mellett a nemzetközi, digitális cégek megadóztatása is. Előbbi kettőt a szlovák pénzügyminiszter kulcskérdésnek nevezte, míg utóbbival kapcsolatban a cseh pénzügyér nyilatkozott úgy, hogy nem igazságos, hogy azok a cégek nem ott fizetnek adót, ahol dolgoznak, pedig használják annak infrastruktúráját, kedvezményeit.

Von der Leyen elkötelezett Szerbia integrációja mellett

(Borítókép: Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a Visegrádi Négyek (V4) pénzügyminiszterei Budapesten. (Kallus György)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink