Még több cenzúrázás várható idén a Facebookon

Hírek
Mark Zuckerberg, a vállalat alapítója kijelentette: ebben az évben is arra fognak törekedni, hogy minél kevesebb gyűlöletbeszéd és hamis tartalom jelenjen meg a közösségi médiában - értesült a Breitbart konzervatív internetes hírportál. Magyarul lefordítva ez annyit tesz: még több jobboldali tartalmat kell cenzúrázni.

A recept szokásos: a haladó véleményvezérek, politikusok és hírességek szép szavakba csomagolják politikai akaratukat. Zuckerberg úgy fogalmazott, hogy az idei év legnagyobb kihívása számára az, hogy a közösséget (a felhasználókat) megvédje a hamis hírektől, fellépjen a gyűlöletbeszéd és a választások befolyásolása ellen.

Az egykori alapító aláhúzta: már felvették a kapcsolatot számos ország factchekerével,  hogy működjenek együtt a Facebookkal. A factchekkerek feladata nem más, mint hogy ellenőrizzék a tartalmak valódiságát.

Érdekesség, hogy Zuckerberg nem nevezte meg a tényvizsgálók személyét, s azt sem fedte fel a nyilvánosság számára, hogy milyen rendszer szerint válogatták ki az újdonsült cenzorokat.

Mert abban bizonyosokat lehetünk, főleg a Facebook múltját megnézve, hogy a jobboldali, nemzeti, keresztény és konzervatív tartalmak lesznek gyűlöletbeszédnek vagy fake newsnak minősítve.

Zuckerberg fontos mondata volt még az is, hogy a terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat is szeretné visszaszorítani és korlátozni. A sorok között olvasva nem nehéz kitalálni, hogy az intézkedés nem fog másról szólni, mint a politikai korrektség fojtogatásáról és a problémák elkendőzéséről.

 

Borítfotó: PuzzlePix / Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

További híreink