Még nem lejátszott meccs a cseh kormányalakítás

Hírek Figyelo.hu
A SPOLU és A Kalózok-Polgármesterek koalíciója november 8-án kötne írásbeli megállapodást az új kormányalakításra vonatkozóan.

A szombaton zárult cseh képviselőházi választás első helyén a Spolu (Együtt) párt végzett a szavazatok 27,75 százalékának megszerzésével, megelőzve ezzel a 2017 óta kormányon lévő Andrej Babis ANO pártját, amely 0,6 százalékkal kevesebb voksot gyűjtött be (27, 1 százalék).

Választást vesztett Babis

Pavel Havlíček, az AMO nevű nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó intézet szakértője szerint a Petr Fiala vezette hárompárti SPOLU koalíció sikere abban rejlett, hogy

határozott elképzeléseket tudtak felvázolni a kormányzással kapcsolatban, valamint szavazóbázisukat is jobban mozgósítani tudták, mint az ANO Párt.

A szakértők elmondták azt is, hogy az ellenzéki szavazók 30 százaléka az utolsó hetekben döntött arról, kire adják le a voksukat – olvasható a VG cikkében. A fővárosban élők többsége a SPOLU-ra szavazott, míg a vidéki választópolgárok inkább az ANO-t támogatták. A 2021-es választásokon a szavazásra jogosultak 74 százaléka látogatott el az urnákhoz, azonban a voksok 15 százaléka veszett el, mert olyan pártokra húzták be az x-et, amelyek végül nem érték el a parlamentbe jutási küszöböt.

Fotó: Volby, Cseh Statisztikai Hivatal, VG-grafika

A Cseh Kalózpárt és a Polgármesterek Pártja koalíció nem tudott annyi szavazatot szerezni, amennyire előzetesen számítottak (15,6 százalék),

a SPOLU-val kiegészülve azonban létrejöhet az ötpárti ellenzéki szövetség.

Szintén bejutott a parlamentbe 9,5 százalékkal az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) is. Ha az SPD egyesíti erőit az ANO-val, akkor még mindig nem képvisel akkora erőt, mint egy potenciálisan felálló ötpárti ellenzéki koalíció.

A várható külpolitikai irányvonalak kapcsán Havlicek szerint amennyiben a politikai elemzők által anti-Babis koalíciónak hívott formáció kerül kormányra, Csehország Magyarországhoz fűződő viszonya is megváltozhat.

Amennyiben Milos Zeman államfő, akit rendszeresen visszatérő rosszullétei miatt most is intenzív osztályon kezelnek, nem tudja ellátni feladatait, abban az esetben a képviselőház elnöke nevezi ki az új kormányfőt.

Megugrott a cseh infláció

(Borítókép: A Spolu tagjai és támogatói ünnepelnek az exit poll eredmények kihirdetése után Fotó: AFP / Michal Cizek)

További híreink