Máshol összeomlott, Magyarországon állta a sarat az egészségügy

Hírek MTI / Figyelo.hu

Március elseje, az új szolgálati jogviszony hatályba lépése óta 3090-nel nőtt az egészségügyi szolgálati jogviszonyok száma – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak adott interjúban, amely a keddi számban jelent meg.

Elmondta, hogy június elsején 1016-tal több orvosi szolgálati jogviszony állt fenn az állami egészségügyi intézményeknél,

továbbá 1434 ápolói és 640 egyéb egészségügyi jogviszonnyal volt több.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kijelentette, hogy „ nálunk gazdagabb országokban összeomlott a kórházi ellátás, parkolókban meg vonatokon kezeltek betegeket, ehhez képest hazánkban minden betegnek jutott ágy, gyógyszer és személyzet”.

Megreformálják a magyar egészségügyet

Hangoztatta, hogy „oltásokban egyértelműen gyorsabbak voltunk, mint szinte bárki Európában, hamarabb értük el a huszonöt százalékos, ötvenszázalékos beoltottságot,

vagyis kevesebb ideig fertőzött a koronavírus, tehát kevesebb ember betegedett meg,

és kevesebb hunyt el, mintha európai tempóban haladt volna az oltás menete, és az élet is hamarabb tudott újraindulni”.

Emlékeztetett arra is, hogy „január elsejétől harminc százalékkal emelkedik az ápolók bére, és január elsejétől tovább nő az orvosok bére”. Nagyon fontos eredménynek mondta, hogy a magyar egészségügyet legjobban torzító tényezőt, a hálapénzt sikerült kiiktatni, miután hetven éve cipelte magával az egészségügy.

Kitért Rétvári Bence az oktatásra is.

Mint mondta, sok országban a járvány alatt már az is eredmény volt, ha a béreket nem kellett csökkenteni a közszférában.

„Mi viszont nemcsak szinten tudtuk tartani a pedagógusbéreket a válságban, hanem emelni is tudtuk tíz százalékkal, az iskolaigazgatókét pedig harminc-ötven százalékkal” – tette hozzá.

Bérrendezést kér a közoktatás

(Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd)

További híreink