Megreformálják a magyar egészségügyet

Hírek Figyelo.hu

Összesen 857,04 milliárd forintot szán az egészségügyre Magyarország a Helyreállítási és alkalmazkodási terv (HET) szerint. A tanulmányban megjelölt célokra a támogatás az uniós helyreállítási alapban rendelkezésre álló helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) forrásaiból származna – írta a VG.hu. A teljes terv kilenc komponensből áll, a program finanszírozásához szükséges becsült forrásigény korábban 5760 milliárd forint volt, de miután Magyarország lemondott a bő kilencmilliárd eurós hitelről, újra kellett számolni a HET költségvetését is.

Így valamivel több mint 2511 milliárd forint jut a helyreállítási programokra.

A korábbi HET-ben egészségügyre 1268 milliárd forintot szántak, a módosított változatban ennek a 67,7 százaléka, vagyis az említett 857 milliárd forint juthat erre a területre.

A frissített HET szerint az alapellátás fejlesztésére, a háziorvosok szerepének erősítésére, a lakóhelyhez közeli szolgáltatások bővítésére és a szakellátás tehermentesítésére bruttó 83,73 milliárd forintot szán a kormány, a 21. századi egészségügyi feltételek kialakítására pedig bruttó 362,79 milliárd forintot.

Az orvosok jövedelemviszonyainak rendezésére és a hálapénzrendszer kivezetésére 300 milliárd forinttal, az egészségügy digitális átállásának támogatására pedig bruttó 135,25 milliárd forinttal kalkulál a terv.

Kiemelt terület az önellátásra korlátozottan képes emberek biztonságát és életvédelmét szolgáló digitalizációs program fejlesztése is, amelyre 90 milliárd forint jut.

Szintén nagy hangsúlyt kap a betegutak lerövidítése és az orvos-beteg találkozók számának csökkentése úgy, hogy a rendszer minden szintjén fejlett digitális megoldásokat vezetnének be. A 21. századi egészségügy feltételeinek megteremtésében kiemelt szerepe lesz a környezettudatos kórházi infrastruktúra kialakításának is.

A Felzárkózó települések programban kiemelik az egészségügyi alapellátás mobilizálását és a minőségi megelőző szolgáltatások bevezetését.

Idetartozik például a mobil szűrőegységek, laborok és rendelők kialakítása, működtetése.

A tanulmány szerint a felzárkózó települések jelentős részén nincs megoldva a háziorvosi ellátás, vagy nagyon nehezen érhető el, a települések több mint egyharmadában pedig betöltetlen a háziorvosi körzet, ráadásul egyötödükben tartósan. A háziorvosok jelentős része idős, nyugdíjas vagy nyugdíj előtt áll. A szolgáltatáshiányos területeken ezért csak a telemedicina fejlesztésére 77,47 milliárd forintot allokálna a HET.

(Borítókép: PET/CT vizsgálat a fővárosi Pozitron-Diagnosztika Központban 2021. május 26-án. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink