A kutyahúst már Dél-Koreában is levennék az étlapról

Hírek Figyelo.hu
A kutyahús fogyasztása sokat veszített népszerűségéből, miután egyre többen tartanak háziállatként is kutyát a kelet-ázsiai országban.

Itt az idő, hogy óvatosan, de felmerüljön a kutyahús betiltásának kérdése – közölte az ország elnöke, Mun Dzsein hétfőn a Reuters információi szerint, miután fogadta az ország miniszterelnökét, Kim Bu-gyeomot, akivel a magukra hagyott állatok kezeléséről, illetve a kutyák kötelező regisztrációja kapcsán tárgyalt.

A kutyahús fogyasztása az utóbbi időben sokat veszített népszerűségéből, inkább csak az idősebb korosztályok körében elterjedt. Ettől függetlenül az ország több éttermében és piacán továbbra is kaphatóak kutyahúsból készült ételek – emelte ki a VG szemléje. A tilalom kérdését Mun először vetette fel, ám a jövő évi elnökválasztáson induló politikusok már többször érintették a kérdést.

Az országban egyre többen tartanak háziállatként kutyákat, így azok megevését egyre kevesebben tartják elfogadhatónak.

A koreai alkotmány értelmében az elnök 5 éves ciklusának kitöltését követően nem indulhat a következő választásokon. Pártjának jelöltje, Lee Jemjung kampányában ígéretet is tett, hogy társadalmi konszenzus elérésével kívánja megszüntetni a kutyahús fogyasztását.

Az ellenzék legnépszerűbb jelöltje, Jun Szokjoul szerint azonban ennek személyes döntésnek kellene maradnia.

A közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának többsége a kutyahús feldolgozása és előállítása kapcsán támogatja a tilalmat, ám a fogyasztás kérdésében megosztott. A kutyahús kereskedők viszont megélhetésüket féltik a tilalomtól és ragaszkodnak foglalkozásuk gyakorlásának jogához.

Kormányzati szintre lép az állatvédelem

(Borítókép: Ez a 2018. június 20: egy ügyfél kutyahúst választ a kínai déli Guangxi régió Yulin -i Dongkou piacán. – Az éves Yulin kutyahús ünnepség gond nélkül megnyílt június 21 -én, egy nappal azután, hogy egy dél-koreai bíróság kimondta, hogy a kutyák húsért való levágása illegális. (Pak Yiu, Europress/AFP)

További híreink