Magyar parancsnok vezeti a koszovói NATO-missziót

Hírek MTI / Figyelo.hu

Átvette a parancsnokságot a koszovói NATO-misszió, a KFOR élén Kajári Ferenc.

A Magyar Honvédség vezérőrnagya november elsejétől egy éven át lesz a KFOR 26., egyúttal az első magyar parancsnoka.

A pénteken Pristinában tartott átadás-átvételi ünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett.
Franco Federici vezérőrnagy, a KFOR leköszönő parancsnoka beszédében kitért arra, hogy parancsoksága alatt, az elmúlt egy évben nehezítette munkájukat a koronavírus-járvány is. Az olasz vezérőrnagy köszönetét és elismerését fejezte ki katonáinak helytállásukért.

Kajári Ferenc ünnepi beszédében nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy első magyar parancsnoka lehet a KFOR-nak.

Ígéretet tett elődjének arra, hogy folytatja, és tovább fejleszti az általa megkezdett munkát.

Az ünnepség után a sajtónak nyilatkozva kiemelte: a NATO értékelése szerint a koszovói biztonsági helyzet stabil, de törékeny, amit az elmúlt napokban is megtapasztaltak, amikor egyoldalú intézkedések miatt fellángoltak az ellentétek a koszovói hatóságok és koszovói szerb tüntetők között. A KFOR figyelemmel kísérte az eseményeket – mondta -, és készen állt arra, hogy szükség esetén beavatkozzon a rend helyreállítása érdekében.

Afganisztáni mérleg: 7666 magyar katona, 18 évnyi szolgálat

A KFOR a legnagyobb reagáló erő a térségben, amely képes és kész beavatkozni a biztonsági problémák megoldása érdekében – ismertette a vezérőrnagy, hozzátéve: a KFOR-nak és parancsokának az a feladata, hogy békés útra terelje az esetleges konfliktusokat a térségben.

Kajári Ferenc azt mondta, elsődleges terve, hogy minél hamarabb jó kapcsolatot alakítson valamennyi koszovói fél képviselőjével, vezetőjével. A parancsnok kiemelte: a KFOR a legelismertebb nemzetközi szervezet, amely a területen működik.

Célja, hogy a következő egy évben is fenntartsa ezt az elismertséget.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok.

A KFOR a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő, amelynek most először van magyar parancsnoka.

Kajári Ferenc a KFOR állományát adó huszonnyolc ország (20 NATO-tag és 8 partnerország) katonájának a parancsnoka lesz. Katonái több hónapos felkészítés után a héten érkeztek Koszovóba. A hadszíntéren lévők számát tekintve Magyarországé a harmadik legnagyobb csapat.

Kajári Ferenc többször teljesített már külszolgálatot. Először 1996-ban a bosznia-hercegovinai rendezést támogató IFOR misszióban volt összekötő és felderítő tiszt, majd az Afrikai Unió szudáni missziójában szolgált európai uniós tanácsadóként, Afganisztánban pedig egy ciklusban az északi régió felderítő főnöke volt.

Aknavetőgránátok Várpalotáról

(Borítókép: Kajári Ferenc vezérőrnagy a NATO KFOR missziójának 26., egyúttal első magyar parancsnoka (b), Robert P. Burke admirális, a NATO Nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságának (JFC) vezetője (k) és Franco Federici vezérőrnagy, a KFOR leköszönő olasz parancsnoka a Pristinában tartott átadás-átvételi ünnepségen 2021. október 15-én. MTI/Bruzák Noémi)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink