Afganisztáni mérleg: 7666 magyar katona, 18 évnyi szolgálat

Hírek Figyelo.hu

A közel 20 évig tartó afganisztáni háborúban a magyar katonák több mint 18 évig voltak jelen, hazánk tartományi újjáépítési csoport vezető nemzeti szerepét is betöltötte hat és fél évig.

Az afganisztáni háborúra a szeptember 11.-i terrortámadásokat követően került sor, mely támadások kapcsán életbe lépett a NATO szerződés 5. cikkelye, mely szerint ha a szövetség valamely tagját támadás éri, azt az összes tagállam támadásként értékeli. Tekintve, hogy a támadást az Afganisztánban működő, a Talibán védelmét élvező Al-Kaida hajtotta végre, az afganisztáni háborúban Magyarország is részt vett.

A magyar katona jelenlét az országban 2003. január 26-án kezdődött, a harcok kezdete után közel másfél évvel és a egészen 2021. június 8.-ig tartott, melynek keretében összesen 7666 magyar katona vett részt a harcokban. A VG kérdésére a Honvédelmi Minisztérium (HM) kiemelte,

hazánk elsőként vette át a hidegháború óta NATO-hoz csatlakozott nemzetek közül egy tartományi újjáépítési csoport vezető nemzeti szerepét Baghlan tartományban,

ahol több mint 1000 fejlesztési projektet kivitelezett a tevékenységének hat és fél éve alatt.

Afganisztánban egyidőben a legtöbb magyar katona 2013-ban tartózkodott, ekkor 620 fős magyar kontingens volt jelen az országban.

A háborúban összesen 7 magyar katona vesztette életét és öten sebesültek meg.

A gazdasági lap azon kérdésére, hogy a háborús részvétel mennyibe került, a HM nem válaszolt, mint ahogy az összehasonlítás kedvéért feltett kérdésükre mely az iraki háborúval kapcsolatos információkra irányult, szintén nem kaptak választ.

Az összeomlás szélén az afgán egészségügy

(Borítókép: Kisteherautó platóján ülő iszlamista tálib harcosok egy kabuli domboldalon 2021. sszeptember 19-én. (MTI/AP/Felipe Dana)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink