Ma nyit az Art Market Budapest

Hírek Lengyel Gabriella
Új helyszínen, a Bálna Budapest épületében tekinthetik meg az érdeklődők Közép- és Kelet-Európa elsőszámú nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárát. Közel 30 országból érkeznek kiállítók, ötszáznál több művész több ezer alkotása kerül bemutatásra.

A művészeti seregszemle számtalan kísérőprogramja között ugyancsak a Bálna Budapest ad otthont Art Photo Budapest néven Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának, az Inside Art nemzetközi művészeti konferenciának, illetve a New Visegrad Photography fotó- és a 360 Design Budapest design kiállításnak is.

Az Art Market Budapest régiónk vezető művészeti vásáraként feladatának tekinti, hogy

Közép- és Kelet-Európa különleges kulturális értékei számára hatékony bemutatkozási lehetőséget biztosítson a globális művészeti világban.

Részben a regionális művészeti platformok és kulturális együttműködések térnyerésének támogatása szándékával is az idei évben Közép-Európa, szűkebben az úgynevezett visegrádi együttműködés országai, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kortárs művészete kerül a figyelem fókuszába, ami külső helyszínek bevonásával Visegrad Contemporary néven szerveződik művészeti fesztivállá Budapesten 2021 októberében.

Az Art Market Budapest csarnokaiban tucatnyi kiállítási stand több száz négyzetméterén látható cseh, lengyel és szlovák vendégkiállítói jelenlét mellett kiemelt figyelmet érdemel a négy ország művészeti egyetemei kiemelkedő frissdiplomás fotográfusainak alkotásaiból válogató New Visegrad Photography tárlat a Bálna Budapest földszinti kiállítótereiben,

amelynek anyagából a Várkapitányság jóvoltából látványos szabadtéri válogatás látható a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Szintén a fesztiválhoz kapcsolódóan Vladimir Birgus, a cseh fotóművészet emblematikus figurája So Much, So Little című kiállítása a Budapest Music Center kiállítóterében régiónk rendszerváltás előtti feszült légkörét idézi meg.

Az Art Market Budapest fotóművészeti szekciójaként 2014-ben alapított Art Photo Budapest a nemzetközi fotográfiai élet megbecsült komponense, amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvásáraként ezúttal a hagyományosan népszerű kiállítási anyag mellett több csemegével is szolgál a fotóművészet iránt érdeklődőknek. A Magyar Divat & Design Ügynökség a partneri viszony keretében az Art Market Budapestnek is otthont adó Bálna Budapest földszinti kiállítóterében 360 Design Budapest címmel különleges kiállítást hoz létre, ahol a hazai design kiemelkedő szereplői sorakoznak fel.

Az Inside Art címen szervezett nemzetközi művészeti konferencia jelentős nemzetközi szakmai személyiségek részvételével, előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti élet és piac aktualitásaiba, az azok jelenét és jövőjét formáló trendekbe

„Az Art Market Budapest a világjárvány miatt kritikussá vált időszakban megszakítások nélkül a közönség rendelkezésére állt, sikerrel élt a különleges helyzet adta lehetőségekkel,

így 2021 októberében rendkívül széles művészeti választékkal újra Európa egyik legvonzóbb művészeti találkozóhelyeként nyitja meg kapuit a közönség előtt”

– emelte ki Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

Szabadtéri galéria a Köröndön

(Borítókép: Kallus György)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink