Szabadtéri galéria a Köröndön

Hírek Szigeti Hajnalka
Mintha egy óriási albumban állna, a látogatót úgy veszik körbe a főváros emblematikus terén elhelyezett kortárs festmények, fotók a Túl... című szabadtéri tárlaton, amely október végéig megtekinthető. Negyven művész negyvenféle válaszát láthatjuk a kurátor által meghatározott „remény”, „kiút” hívószavakra, amelyekkel a mára kívánt reflektálni, továbblépésre és -gondolkodásra késztetve.

Standby – azaz Készenlét – címmel tavaly ősszel nyílt az első, idén szeptemberben pedig a sejtelmes Túl…/Beyond címmel a második kortárs szabadtéri kiállítás a Kodály körönd folyamatosan megújuló műemléképületei között. A házakhoz tartozó előkertek kerítésére épült tárlat képeit időjárásálló lemezre nyomtatva helyezték ki, hogy se a nap, se a jégeső ne tehessen kárt bennük. A négyes felosztású tér adottságai izgalmas helyszínt teremtenek, az összefogást jelképező kör alak pedig többletjelentéssel ruházza fel a kiállítást, amit – mivel szabadtéren található – mindenki biztonsággal látogathat. Arról nem is beszélve, hogy így azok is találkozhatnak, ismerkedhetnek a kortárs fotósok és festőművészek alkotásaival, akik egyébként tartanának ettől a műfajtól.

A tavalyi tárlatot a pandémia ihlette, a szervezők idén viszont a fogódzókat szeretnék felmutatni, a bizonytalanság érzete helyett.

„Nem jelenthetjük ki, hogy túl vagyunk a járványon, de azt igen, hogy túl vagyunk egy időszakán. A művek igyekeznek reményt kelteni, életerőt, jókedvet, derűt vagy játékos humort sugározni – mondja Szilléry Éva, a kiállítás főszervezője. – Emellett gondolkodásra is késztetnek, megmutatják, hogy van lehetőség a traumák utáni tovább lépésre.” A művészi reflexiók a jelenünkhöz köthetők, egy megpróbáltatások utáni állapothoz, amelyből a kiutat keressük. Vagy éppen a biztos pontokat egy újabb hullám előtt.

A festményeket (például: www.zsomborbarakonyi.com, https://www.jozsef.szurcsik.com/, http://weilerdesign.hu/) Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a fotókat (például: https://www.zsofiapalyi.com, https://simonmoricz.com, http://tamasdobos.com) Raden Hanna grafikus, társszervező válogatta. „A válogatás elsődleges szempontjaként a kvalitást említeném: a legmagasabb minőségben dolgozó alkotók műveit vettem alapul.

A festmények pedig olyan lelki kapaszkodóként szolgáló témákat vetnek fel, mint a humor, a természet, a szépség, a család, az emberi kapcsolatok, a földi élvezetek.

Illetve természetesen nem maradhatott ki a földön túli tér, a hit, vagy a történeti és a kulturális hagyomány” – nyilatkozta Sturcz János a Figyelőnek.

(Borítókép: Beyond Facebook-oldal)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink