A halászok többsége jó gazda módjára optimalizálta a termelést, és bár ezzel a megtermelt hal mennyisége csökkent, minimalizálni tudták az idén elkerülhetetlen veszteségeket, lesz elég magyar hal a karácsonyi ünnepekre – mondta Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatóján.
Európai összevetésben a magyarok halfogyasztása jóval elmarad az európai átlagtól. A célirányos promóciónak köszönhetően ugyanakkor egyre több halat esznek a magyarok: míg 2013-ban a Magyar Halgazdálkodási Operatív (MAHOP) program indulásakor a 5,4 kilogramm volt az egy főre jutó halfogyasztás, ez 2021-re 6,5 kilóra növekedett – érzékeltette a növekvő trendet.
Továbbra is a ponty a meghatározó faj a termelésben és a fogyasztásban egyaránt, míg a második helyet az afrikai harcsa foglalja el.
A hazai haltermelés szerkezetében egyértelmű tendencia az intenzív haltermelés gyors előretörése – mondta a miniszter. Míg 2013-ban ennek részaránya az étkezési célú haltermelésben 15 százalék volt, mára már eléri a 24 százalékot. Az intenzív akvakultúrás üzemekben termelt étkezési hal 94 százalékát az afrikai harcsa teszi ki, amelynek termelése 2013 óta a duplájára, 4108 tonnára növekedett. Ezzel Magyarország az Európai Unió legnagyobb afrikaiharcsa-termelője – dimenzionálta ezt a mennyiséget Nagy István.
A miniszter arról is beszélt, hogy a hazai termelésű halak mellett döntő fogyasztók a többezer család megélhetését biztosító halászati és akvakultúra ágazat fennmaradása mellett a környezet védelmét is támogatják, hiszen a tengeri halak általában többezer kilométerről, fagyasztva érkeznek a magyarországi üzletekbe.
Hogy a hazai halfogyasztás növelését elérjék, jelentős támogatásban részesül a magyarországi halászati és akvakultúra ágazat – mondta a miniszter.
Fotó: Ficsor Attila halász egy megtermett, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Fényes-tóegység halastavából kifogott pikkelyes pontyot mutat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor