Leállt a Barátság kőolajvezeték, egy transzformátorállomást ért találat

Hírek M. O. A.
Stratégiai nyugalomra van szükség ebben a helyzetben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán közzétett videójában, arra reagálva, hogy kedden Kelet-Lengyelországban becsapódott egy rakéta és két embert megölt. A becsapódás során megsérült egy, a Barátság kőolajvezeték működtetéséhez szükséges transzformátorállomás is. Orbán Viktor higgadtságra intett, a szerdai kormányülésen elemzik a kialakult helyzetet Magyarország katonai és energiabiztonsága szempontjából.

A magyarokat, Magyarországot speciális kapcsolat fűzi a lengyelekhez és Lengyelországhoz, nem egyszerűen stratégiai partnerségről, hanem testvériségről van szó a két ország és a két nemzet között – mondta videóbejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szolidaritását fejezte ki, „állunk rendelkezésre”, ha Lengyelországnak szüksége van rá
MTI/Illyés Tibor

Magyarország szolidáris

A rakétabecsapódással kapcsolatban kifejtette, szerdán reggel telefonon egyeztetett Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, akinek kifejezte a magyar emberek szolidaritását. Jelezte: amennyiben Lengyelországnak ebben a helyzetben segítségre van szüksége, állunk rendelkezésükre.
Zbigniew Rau arról is tájékoztatta – mondta Szijjártó
Péter -, hogy egyelőre semmi biztosat nem tudnak a keddi rakétabecsapódással kapcsolatban, nem tudják, kinek a használatában álltak a rakéták, amelyek becsapódtak Lengyelország területén, mint ahogy azt sem, ki lőtte ki azokat és milyen szándékkal.

Lengyelország magyarázatot vár

A varsói külügyminisztériumba behívatták Oroszország varsói nagykövetét és írásos jegyzéket adtak át neki, amelyben magyarázatot követelnek a keddi eseményekre. A lengyel külügyminiszter tájékoztatása szerint Lengyelország kezdeményezte a NATO-alapszerződés 4-ik cikke szerinti eljárást, amely szerint ha bármely tagállam veszélyeztetve érzi saját területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát, arról konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat annak érdekében, hogy „a tragikus és kontrollálhatatlan következményeket meg tudjuk előzni”.
Szijjártó Péter szólt arról is, hogy az Ukrajnát ért orosz rakétatámadás miatt az ukrán energia-infrastruktúra jelentős része is megsérült, kedd este óta átmenetileg szünetel a Barátság kőolajvezetéken az olajszállítás. Mint kiderült, nem maga a vezeték sérült meg, hanem egy, a működtetéséhez szükséges transzformátorállomás.

Akut problémát nem okoz a Barátság kőolajvezeték leállása

A Barátság kőolajvezeték leállása érinti Magyarország olajellátását, de akut problémát nem okoz – ezt már Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője mondta az M1-en szintén szerda reggel.

Az elérhető információk alapján egy transzformátorállomást ért támadás, ami a Barátság kőolajvezeték működtetéséhez szükséges szivattyút látja el villamosenergiával.
Hozzátette: a vezeték leállása érinti Magyarország energiaellátását, mert az egész régiót, Magyarország mellett Szlovákiát és Csehországot is ezen látják el nyersolajjal. Biztatónak nevezte, hogy nem magát a vezetéket érte támadás, mert a transzformátorállomás könnyebben, gyorsabban javítható, és a hírek alapjáén minden érintett intenzíven dolgozik azon, hogy mielőbb helyreállítsa a vezeték működését. Hortay Olivér kiemelte: Magyarországnak több hónapra elegendő nyersanyag- és üzemanyag-tartaléka van.

Higgadtságra int a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött: a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a (cikkünkmegjelenése idején zajló) szerdai kormányülésen is részletesen értékelik az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit, azt követően, hogy Lengyelországban vélhetően rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerda reggel. Az ülésen – többek között a titkosszolgálatok jelentései alapján – elemzik a kialakult helyzetet Magyarország katonai és energiabiztonsága szempontjából.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink