Lengyelországban becsapódott rakéták: műszaki hiba lehet a háttérben

Hírek Sz. H.
A feszült első pillanatokat követően egyre több jel utal a véletlen balesetre, mint arra, hogy Oroszország szándékosan megtámadott volna egy NATO-tagországot.

„Az a rakéta, amely Kelet-Lengyelországban kedden becsapódott és két embert megölt, valószínűleg egy ukrán légvédelmi rakéta lehetett” – közölte Joe Biden amerikai elnök a G20-csúcstalálkozón. Biden egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt, amely az ukrán–lengyel határtól hat kilométerre fekvő, lengyelországi Przewodówban, egy gabonatárolóba csapódott be, és megölt két embert a lengyel külügyminisztérium keddi közlése szerint – idézte a dpa-t a vg.hu.

Az oroszok már az első pillanatokban provokációnak minősítették azokat a lengyel médiajelentéseket, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatokat, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A védelmi minisztérium szerint a roncsoknak, amelyeket a helyi médiában bemutattak, semmi közük az orosz fegyverekhez.

Ezzel szemben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz „terror már nem csak Ukrajna határain belül” érezhető. Az orosz rakéták a kollektív biztonságot veszélyeztetik, amely komoly eszkaláció – vélekedett, utalva a NATO 5. cikkelyére.

A brit közszolgálati médiatársaság vezető szakértője Paul Adams szerint Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett. Adams rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna vagy intézne a jövőben Lengyelország vagy bármely más NATO-tagállam ellen.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink