Kulturális főváros: megújul a veszprémi Ruttner-ház

Hírek Pindroch Tamás
Hostel, kávézó és a börtönmúzeum fogadóközpontja: új funkciókkal éled fel Veszprém egykori kereskedelmi fő utcáján a város egy újabb értékes történelmi épülete, Ruttner-ház.

Az egykor sikeres vas- és fűszerkereskedés épülete – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program kezdetére újul meg. A veszprémi Jókai utca egyik legpatinásabb épületének csaknem 1,3 milliárd forintos felújítását követi majd a Börtönmúzeum átalakítása, és az utca megújítása is – közölte a VEB2023 EKF sajtóosztálya. Alig két hete jelentették be A Ruttner-ház közvetlenül a Vár és a volt börtön alatt található, U alakú épület, amely több generáción keresztül volt a vagyonos Ruttner kereskedőcsalád otthona volt.

Az utca egyik legpatinásabb épületeként 1958 óta országos műemléki védettség alatt áll, de felújítása késett.

Oldalszárnyakkal közrefogott függőfolyosós és lodzsás udvara, konzoldíszes kapuja, homlokzatdíszei a 2001-es értékesítés után évről-évre rosszabb állapotba kerültek. Az épület egyre tarthatatlanabb sorsa akkor fordult jobbra, amikor idén januárban háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék. Az együttműködési megállapodás a Veszprémi várbörtön múzeum fejlesztését, a volt Ruttner-ház rekonstrukcióját, valamint a Várkert felújítását támogatja.

A fejlesztés szerdai bejelentésén Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos elmondta, a beruházás akárcsak a gyerekkórház több szempontból szolgálja majd a céljaikat, hiszen

részben szálláshelyeket is biztosít majd, főként a középiskolás fiatalok, iskolai csoportok számára.

Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az épület új funkciója, a hostel szintű szállás kialakítása hozzásegíthet ahhoz, hogy Veszprém ismét az iskolások, a fiatalok turisztikai toplistájára kerüljön.

Veszprém polgármestere Porga Gyula elmondta, az épület megújításával azt a célkitűzést is szolgálják, hogy valami újat hozzátegyenek a városhoz és az elődök hagyatékát tovább építsék.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, Veszprém egy új aranykorát éli, a város fejlődését egyszerre támogatja a Modern Városok Program és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertese egy veszprémi cég, a Kuti és Fia Kft. lett, akik a tervek szerint 2022 végére, 2023 elejére készülnek el az épület megújításával.

Kulturális központ lesz a veszprémi gyermekkórházból

(Borítókép: Navracsics Tibor Facebook-oldala)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink