Kulturális központ lesz a veszprémi gyermekkórházból

Hírek Pindroch Tamás
Veszprém közepén csaknem két és fél évtizede üresen álló, volt gyermekkórház a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall tervei alapján születik újjá: kulturális és mozgásközpont lesz az épületben. A projekt 2023-ra valósul meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Veszprémben megkezdődött az egykori Heim Pál gyermekkórház felújítása és átalakítása:

az évtizedek óta elhagyatott és romosan álló épület ActiCity néven kulturális és szabadidőközpontként nyílik meg 2023-ban. Az ActiCity új kulturális találkozási pont lesz, amely helyet, edzési és fellépési lehetőséget biztosít majd a városban jelenleg elszórtan és szűkös helyeken működő tánc és mozgásművészeti csoportoknak.

Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon működhetnek majd itt.

A Veszprém kulturális és építészeti arculatában fontos fejlesztés lényeges elemeit dr. Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Bélafi László a Hangvilla igazgatója mutatta be.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) program megvalósításáért felelõs kormánybiztos beszédet mond az egykori Heim Pál Gyermekkórház épületének felújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón Veszprémben 2021. november 18-án.
MTI/Vasvári Tamás

A beruházás nettó összege csaknem tíz és félmilliárd forint, a felújítás alatt az eredeti formákat helyreállítva alakulnak ki a multifunkcionális termek és kiszolgáló területek.

A mozgásközpont helyének kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a terület Veszprém kiemelten fontos, központi helyén található. Az ActiCity létrejötte katalizátorként kelti majd életre a belvárosi „zöld kulturális folyosó”-t amely egy sétáló és rekreációs zóna lesz a kulturális negyed intézményei (Pannon Egyetem, Hangvilla, Petőfi Színház, Csermák Antall Zeneiskola, Laczkó Dezső Múzeum, Eötvös Károly Megyei Könyvtár) között. Ez az útvonal ma még csak erősen korlátozottan létezik, de a tervezett fejlesztések (a Püspöki Kert, Megyeháza előtti, Zeneiskola előtti terület és az Egyetemi Campus tervezett rendezése, fejlesztése) nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a terület aktív része legyen a belváros életének.

E-buszt állítottak tesztüzembe Veszprémben

(Borítókép: MTI/Vasvári Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink