Kémbotrányba keveredett a Google

Hírek Figyelo.hu
Több tucatnyi munkavállalót küldött el a vállalat a felhasználók személyes adataival való visszaélés miatt.

Nyolcvan főt menesztett a Google, miután kiderült, hogy a dolgozók visszaéltek a felhasználók személyes adataival, sőt még házon kívülre is kiszivárogtatták az információkat

– írta a Business Insider egy vállalati dokumentumra hivatkozva, amely szintén napvilágra került. A feljegyzések szerint az incidensek főként 2018 és 2020 között történtek.

Az érintett munkavállalók pénzügyi értékesítés és egyéb személyes előnyszerzés céljából, jogtalanul használták fel mások adatait – emelte ki a VG szemléje.

A technológiai óriás 2018-ban tizennyolc, 2019-ben huszonhat és 2020-ban harminchat alkalmazottat bocsátott el az adatvédelmi szabályok megsértése miatt. A tavalyi eltanácsolások indoklásának 86 százalékának hátterében a bizalmas információkkal való visszaélés és a belső hírek külső feleknek történő továbbítása állt.

Mint írták, a kollégák tíz százaléka odáig merészkedett, hogy még a vállalati rendszerekhez és a szoftverekhez is hozzányúlt.

Lebukásuk során kiderült, hogy illetéktelen személyeknek nyújtottak hozzáférést a felhasználók, illetve a vállalat más dolgozóinak az adataihoz, sőt még azok módosításában és törlésében is közreműködtek. A következő évben már 13 százalékra emelkedett ez az arány.

Jose Castaneda, a Google szóvivője megerősítette az értesülést. Dolgoznak a problémán: a véletlen hibákat céges felkészítő kurzusokkal és évenkénti továbbképzésekkel igyekeznek kiküszöbölni, ám ezekből van kevesebb, a szándékos visszaéléseket többlépcsős felülvizsgálati és engedélyezési folyamattal szorítanák vissza – nyilatkozta.

Az eljárás nem ért véget a menesztésekkel, alaposan kivizsgálják a kompromittáló eseteket és megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Nem ez volt az első botrány a Google háza táján, az adatvédelmi nyomozások folyamatos célkeresztjében vannak, pedig épp most nyitna a cég a felhasználók felé, akiknek nagyobb betekintést engedne a technikai folyamatokba.

A cikk felidézi David Barksdale, a vállalat egykori mérnökének és egyben kiemelt szakértőjének az ügyét, aki kedvtelésből tinédzserek névjegyzékeibe és chates beszélgetéseibe nézett bele, megsértve ezzel a magánéleti szférájukat.

A csúf igazság – A Facebook harca az uralomért című, idén júniusban megjelent könyv is hasonló történeteket ecsetel, az egyik fejlesztő például a helymeghatározás funkcióval élt vissza, hogy kövessen valakit. A kötet szerint csupán egy év leforgása alatt 52 személyt küldtek el a Facebooktól a helytelen adatkezelés miatt.

Egy csúcstechnológiás kémszoftver nem hagy nyomot

(Borítókép: A Google logója okostelefonon és képernyőn Ankarában, Törökországban 2021. július 20 -án. (Metin Aktas, Europress / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink