Egy csúcstechnológiás kémszoftver nem hagy nyomot

Hírek Figyelo.hu
A magyar állam nem tud adatgyűjtésről.

A többi között tényfeltáró újságírók, médiatulajdonosok is voltak azon magyar célszemélyek között, akik ellen használták az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust – írta a Telex.hu a Direkt36-ra hivatkozva.

Az üggyel kapcsolatban a Horváth József titkosszolgálati szakértő a Magyar Nemzetnek azt mondta:

a megjelent cikkekben semmiféle hírt nem lát, mivel Magyarországon senkit nem figyelhetnek meg bírói, valamint igazságügyi miniszteri engedély nélkül.

A szakértő teljesen természetesnek tartja, hogy a technika fejlődésének köszönhetően rendre új termékek jelennek meg a piacon, amelyekből értelemszerűen a magyar állam is vásárol. Ez azonban elmondható a világ legtöbb titkosszolgálatáról – jegyezte meg.

Horváth József hozzátette:

kétli, hogy egy csúcstechnológiát képviselő izraeli fejlesztésű kémszoftver bármilyen nyomot hagyhat a telefonokon.

Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke közleményében azt írta: a Belügyminisztérium vezetői rendszeresen beszámolnak az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt a titkosszolgálatok információgyűjtő tevékenységéről, ezeken valamennyi parlamenti párt képviselteti magát”.

A magyar kormány annyit közölt, hogy nincs tudomásuk adagyűjtésről. Hozzátették:

Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

A Telex szerint a kémszoftver kapcsán érintett lehet Varga Zoltán üzletember, a 24.hu tulajdonosa és egyes üzlettársai vagy ismerősei; Panyi Szabolcs és Szabó András Direkt36-os újságírók és Dercsényi Dávid, a HVG volt újságírója.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink