Káoszban a kabuli repülőtér

Hírek MTI / Figyelo.hu
Az afgán civilek vasárnap este megrohamozták a repülőteret, miután a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabul, és Asraf Gáni afgán elnök elhagyta az országot.

Több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására — közölte a Reuters hírügynökséggel hétfőn egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő.

A tálibok a kezükben érzik a győzelmet

A tájékoztatás szerint a katonák azért használtak fegyvert, hogy úrrá legyenek a kifutón kialakult káoszon, az emberek ugyanis egy amerikai katonai repülőgépre szerettek volna feljutni.

A tömeg irányíthatatlanná vált

— tette hozzá a tisztségviselő.

Bár ez a mi repülőterünk, csak azt látjuk, hogy a diplomatákat kimenekítik, míg mi továbbra is bizonytalanságban várunk

— panaszolta a Reuters hírügynökségnek egy helyszínen tartózkodó afgán emberi jogi aktivista. A közösségi médiára szintén felkerültek videofelvételek, amelyeken látható, hogy a katonák a levegőbe lőnek.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma vasárnap további ezer fegyverest rendelt a helyszínre, ezzel már körülbelül hatezer katona dolgozik az amerikai állampolgárok, illetve a korábban nekik dolgozó afgánok evakuálásán.

Az emberek már vasárnap este megrohamozták a repülőteret, miután a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.

A tálib győzelem hírére több nagy légitársaság — köztük a United Airlines és a British Airways — elirányította járatait az afgán légtérből, a Flightradar24 repülőgép-követő szolgálat pedig azt közölte, hogy több utasszállító gép az Afganisztánnal szomszédos Irán és Pakisztán légterén repült át.

(Borítókép: Afgánok 2021. augusztus 16-án a kabuli repülőtéren gyülekeznek, hogy elmeneküljenek az országból, mivel a tálibok átvették Afganisztánt, miután Ashraf Ghani elnök elmenekült az országból, és elismerte, hogy a felkelők megnyerték a 20 éves háborút. (Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink