A tálibok a kezükben érzik a győzelmet

Hírek MTI / Figyelo.hu
A háborúnak vége Afganisztánban, az uralom típusa és a rendszer formája hamarosan tisztázódik – jelentette ki a tálibok politikai irodájának szóvivője vasárnap az al-Dzsazíra katari székhelyű tévének nyilatkozva.

Mohammed Naim szóvivő elmondta, hogy egyetlen diplomáciai testület vagy annak bármelyik központja sem volt célpont. Hozzátette, szervezete mindenkit biztosít arról, hogy gondoskodik az állampolgárok és a diplomáciai képviseletek biztonságáról.

Készek vagyunk párbeszédet folytatni minden afgán személlyel, és garantálni fogjuk számukra a szükséges védelmet

– hangoztatta. Kijelentette, szervezete minden lépést felelősségteljesen tesz, és mindenkivel békét akar.

A tálib lázadók vasárnap vonultak be az afgán fővárosba, Kabulba. Ezzel egy időben Asraf Gáni elnök elhagyta az országot, mondván, el akarja kerülni a vérontást, mivel az iszlamista fegyveresek közel kerültek ahhoz, hogy átvegyék az ország irányítását.

Naim az afgán elnök meneküléséről azt mondta, nem számoltak vele, és még a politikushoz közel állók sem számítottak rá.

Hangsúlyozta, hogy szervezete most látja húsz éve tartó erőfeszítéseinek és áldozatainak eredményét. „Elértük, amire vágytunk, vagyis országunk szabadságát és népünk függetlenségét”. Kifejtette: „Nem engedjük, bárki is arra használja a földjeinket, hogy bárkit célba vegyen, és nem akarunk ártani másoknak.”

Szerinte szervezete nem fog beavatkozni mások ügyeibe, és cserébe nem engedi, hogy beavatkozzanak az ő ügyeikbe.

„Nem hisszük, hogy a külföldi erők megismételnék afganisztáni kudarcos tapasztalataikat” – mondta. Végezetül arról beszélt, hogy a tálibok készek párbeszéd útján kezelni a nemzetközi közösség aggodalmait.

A kínai nagykövetség a helyén marad

Kína kabuli nagykövetsége nem zárja be kapuit, miközben az Egyesült Államok és szövetségeseinek diplomatái a kimenekítésüket várják az afgán fővárosból, ahol a tálibok közel kerültek ahhoz, hogy átvegyék az ország irányítását.

Kína kabuli külképviselete vasárnap arra figyelmeztette az Afganisztánban tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy fokozottan ügyeljenek a biztonságra. Közölték: egyelőre nem kaptak olyan hírt, hogy az összecsapásoknak kínaiak is áldozatul estek. A nagykövetség hivatalos weboldalán vasárnap közzétett közleményben az Afganisztánban, illetve az afgán fővárosban kialakult helyzetet „rendkívül bonyolultnak és súlyosnak” nevezték. A kínai nagykövetség az összes érintett felet arra kérte, hogy szavatolják a kínai állampolgárok és intézmények biztonságát, és óvják a kínai érdekeket Afganisztánban.

Mohammed Naim, a tálibok szóvivője azt mondta:

gondoskodnak a diplomáciai testületek biztonságáról.

Vang Ji kínai külügyminiszter július végén fogadott egy tálib küldöttséget, amelyet Kína támogatásáról biztosított, feltételként szabva, hogy a tálibok szigorúan elhatárolódnak minden terrorszervezettől, köztük a Kína által az ujgurok lakta Hszincsiangban elkövetett merényletekért vádolt Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól (ETIM). Vang a találkozón bírálta az amerikai és NATO-csapatok gyors kivonulását Afganisztánból, a tálibokról pedig úgy vélekedett, hogy kulcsfontosságú katonai és politikai erőt képviselnek az országban. Reményét fejezte ki továbbá, hogy fontos szerepet töltenek majd be az afganisztáni békefolyamatokban és az ország újjáépítésében.

(Borítókép: Sayed Najafizada/NurPhoto/Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink