Káel Csaba: Európa filmgyártó központja lettünk

Hírek Helmeczi Zoltán
Magyarország mára Európa filmgyártó központja lett, de ahhoz, hogy ezt a pozíciónkat megőrizzük és megerősítsük, fejleszteni kell például a hazai stúdió-infrastruktúrát, erősíteni a szakemberképzést és ösztönözni kell a koprodukciók létrejöttét – mondta Káel Csaba filmipari kormánybiztos a Figyelőnek adott interjúban.

Azzal kapcsolatban, hogy az idén átlépi a 200 milliárd forintot a magyar filmipar költése, a szakember közölte: ez a hazánkban gyártott összes magyar és nemzetközi filmes produkció által elköltött pénz. A Nemzeti Filmiroda úgy számítja ki ezt az összeget, hogy a filmelőállítók, azaz a gyártó cégek előzetesen regisztrálják a Magyarországon várható költéseiket, ez alapján igénylik ugyanis a harmincszázalékos adó-visszatérítést. Az eddigi csúcsot a 2019-es esztendő tartotta, amikor a filmipari költések összege meghaladta a 164 milliárd forintot. „Ha figyelembe vesszük, hogy 2021 is a koronavírus-járvány árnyékában telt, azt mondhatjuk, hogy a 200 milliárd egy óriási eredmény” – hívta fel a figyelmet.

Káel Csaba rámutatott, hogy

a magyar mozgókép támogatása nemcsak mozifilmeket jelent, hanem más formátumokat, sorozatokat és televíziós filmeket is.

Az általuk biztosított finanszírozás nagyjából évi 16-17 milliárd forintra tehető. A most futó alkotások közül kiemelte Eperjes Károly Magyar Passióját, a Vadlovak című természetfilmet, a mozikba most érkező, Dobó Kata rendezte El a kezekkel a Papámtól! című családi filmet, a készülők közül pedig az Antall József néhai miniszterelnök életét bemutató Blokádot, valamint a Hadik András huszártisztről szóló történelmi kalandfilmet.

A Toldi készülőben lévő egész estés verziójával kapcsolatban a kormánybiztos közölte: a Kecskemétfilmben folyamatosak a munkálatok, a tervek szerint a moziváltozat Jankovics Marcell születésnapján, jövő októberben lesz látható. Megjegyezte, hogy a pandémia miatt jelentősen felhalmozódtak a filmek, több mint 30 kész mozifilmjük van a polcon, amelyet még nem tudtak bemutatni. A most debütálók között is jó pár olyan van, amely két évvel ezelőtt készült el.

A Hunyadi-sorozatról is beszélt a szakember, közölve, hogy az előkészítési munkálatokon már gőzerővel dolgoznak az alkotók, zajlik a látványtervezés, a helyszínkeresés, a szereplőválogatás. A közönség várhatóan 2023 második felében láthatja majd az első epizódokat.

„Egy minden képzeletet felülmúló produkcióról van szó rengeteg színésszel, statisztériával.

Fel kell építeni a XV. század magyarországi reneszánszának az előzmény korszakát. Lenyűgöző egyébként Hunyadi János életművének a drámaisága, a változatossága és a példaértéke. A sorozat célja, hogy végigmenjünk a főhős egyes korszakainak a stádiumain, s így felfoghassuk, mekkora hőstett volt, amikor Nándorfehérvárnál megállította az ottomán seregeket, megvédve ezzel Magyarországot és gyakorlatilag az egész keresztény Európát” – fejtette ki.

Hazánk nemzetközi filmes pozícióját úgy jellemezte: Magyarország mára Európa filmgyártó központja lett. „Ezt a pozíciónkat egyrészt meg kell őriznünk, másrészt erősítenünk is szükséges. Ennek egyik kulcseleme az, hogy nemcsak bérmunkára buzdítjuk a filmeseket, hanem koprodukciók készítésére is” – mondta Káel Csaba.

A teljes interjú Figyelő hetilap legfrissebb számában olvasható.

Az űrben forgatnak filmet az oroszok

(Borítókép: Kőhalmi Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink