Ingatlanpiaci élénkülést várnak az szja-visszatérítéstől

Hírek Figyelo.hu
Tízből négy, gyermeket nevelő család lakáscélra, korszerűsítésre, vásárlásra költené a jövő év elején érkező szja-visszatérítést az ingatlan.com felmérése szerint. Újabb lakásfelújítási boom jöhet az otthonfelújítási támogatással együtt felhasználható extra pénz révén.

Lakóingatlanának korszerűsítésére szánja a válaszadók 22 százaléka a jövőre érkező extra pénzt – derül ki az ingatlan.com friss felméréséből, amely az szja-visszatérítéssel kapcsolatos terveket firtatta. Ugyanakkor a megkérdezettek 18 százaléka ingatlanvásárlásra, 12 százalékuk a gyermekekre költené az összeget, és ugyanilyen arányban vannak azok, akik pedig a hiteltartozásaik csökkentésére szánják azt.

Mint ismeretes, jövő év elején a gyermeket nevelő háztartások adó-visszatérítést kapnak.

A maximális összeg fejenként 800 ezer forint, így egy-egy háztartás akár 1,6 millió forinthoz is hozzájuthat attól függően, hogy mennyi adót fizetett be 2021-ben.

Miután a válaszadók legnagyobb része, több mint ötöde a lakóingatlanának felújítására költené az összeget, Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte:

„a lakásfelújítás népszerűsége érthető, mivel a hazai ingatlanállomány minősége javulásra szorul.

Ráadásul a gyermekes háztartások a lakáskorszerűsítésre fordítandó teljes összeg felét az államtól visszakaphatják lakásfelújítási támogatásként, így az szja-visszatérítéssel gyakorlatilag dupla támogatáshoz juthatnak. Összességében a jövő év elején, a visszatérítések kifizetését követően jó eséllyel újabb lakásfelújítási boom indulhat az országban.”

A lehető legszélesebb körnek jut visszatérítés

Az ingatlan.com kérdésére válaszolók 18 százaléka a beérkező visszatérítést ingatlanvásárlásra fordítaná. Tehát összességében a megkérdezettek legnagyobb része, tízből négyen valamilyen lakáscélra fordítanák ezt az egyszeri juttatást. A megkérdezettek 12 százaléka pedig a gyermekeikre, például a taníttatásukra szánná a 2022 elején érkező pénzt.

Természetesen a lakáscélú felhasználással is van átfedés, hiszen a gyermekek is részesülnek a korszerűsítés, vásárlás kedvező hatásaiból

– tette hozzá Balogh László.

A hiteltartozás csökkentése is szerepel a fő célok között, Balogh László szerint az szja-visszatérítéssel a hitelmoratóriumban résztvevők például a törlesztés nélküli hónapokban felhalmozódott összeget mérsékelhetik. A megkérdezettek szintén 10 százaléka váratlan kiadásokra tenné félre a pénzt.

Az érintettek 7 százaléka régóta esedékes nagyobb kiadást (például autóvásárlást, nagyobb értékű eszközöket) finanszírozna belőle, 6 százaléka más befektetésre vagy nyugdíjcélú megtakarításra fordítaná a visszajáró összeget. Az extra juttatásból tehát a többség hosszabb távra szóló beruházást finanszírozna vagy biztonsági tartalékot képezne, mindössze 4 százalékuk fordítaná például utazásra.

Az érintettek elsősorban lakáscélra és a gyermekekre költenék az összeget

– derül ki az ingatlan.com nem reprezentatív online felméréséből, amelyben több mint 700 válaszadó jelölte meg, hogy mire költené a visszatérítést.

A cikkben szereplő adatok az ingatlan.com nem reprezentatív, online felmérésén alapulnak. A felmérés végeredménye az ingatlan.com-on hirdető gyermeket nevelő megkérdezettek válaszain alapulnak, a felmérés nem reprezentatív, abban 700 válaszadó vett részt.

A júliusi átlagkereset 433 ezer forint volt

(Borítókép: Lakásfelújítás, fürdőszoba felújítása. (Pesthy Márton, Veszprém Megyei Napló)