A júliusi átlagkereset 433 ezer forint volt

Hírek Figyelo.hu
A bázishatások kiesése után ismét erősödött a bérdinamika. Ezúttal a statisztikai hivatal medián adatokat is közölt a fizetésekről.

Júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 433 700, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 288 400 forint volt, mindkettő 7,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A bruttó mediánbér 350 000 forint volt, amely 7,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Továbbra is a közszféra béremelései húzzák a dinamikát: a bruttó keresetek a vállalkozások körében 6,2, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt jelentősen meghaladóan, 11,8 százalékkal nőttek.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagbér 7,7 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos időszakinál.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 404 600 forintra becsülhető, 7,3 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Az év első hét hónapjában január–júliusban a bruttó átlagkereset 429 000, a nettó átlagkereset 285 300 forintot ért el, mindkettő 8,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A reálkereset 4,0 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 4,2 százalékos növekedése mellett. A bruttó kereset mediánértéke 343 000 forint volt, amely 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Harmadával ér többet a minimálbér, mint tíz éve

(Borítókép: Varga Jozsef Zoltan, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink