Ilyen tünetei vannak az új delta plusz variánsnak

Hírek Figyelo.hu

Magyarországon is megjelent a koronavírus újabb változata, a delta plusz variáns

– jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos videóüzenetben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatai szerint most egyértelműen a delta variáns dominál, de már a delta plusz vírusvariáns is köztünk van – figyelmeztetett.

Müller Cecília szerint soha ennyire még ennyire nem volt fontos a védőoltás, mindenkit csak arra tudott biztatni, aki még nem tette, vegye fel; illetve azoknak a felnőtteknek, akiknél már eltelt négy hónap a második vakcina óta, a harmadik oltást is ajánlotta.

Ez a koronavírusnak egy rendkívül gyorsan fertőző formája, már a tünetek megjelenése előtti két napban is megfertőzhet másokat a megbetegedett ember. Az egy háztartásban élők nagyon gyorsan átadhatják egymásnak a vírust, szinte kivétel nélkül magas kockázatnak vannak kitéve – fogalmazott a delta plusz terjedésével kapcsolatban.

A mutáns először az Egyesült Királyságban és Indiában ütötte fel a fejét, eleinte még csak néhány száz beteget jelentettek, de kiderült, hogy ez a variáns nagyon alattomosan és gyorsan képes terjedni – írja a Science Focus.

A vírus most olyan populációkban kering, amelyek már rendelkeznek némi immunitással

– ismertette a szaklap.

A vírus annyira agresszív, hogy folyamatosan másolatot készít magáról – közölte egy másik orvosi portál, a Health Essentials.

Meghaladja a 11 ezret a pénteki fertőzésszám

Milyen tünetei vannak a delta plusz variánsnak?

A delta plusz tünetei a következők lehetnek:

magas láz, órákon át tartó, vagy 24 órán belül legalább háromszor előforduló köhögési rohamok, a szaglás és az ízérzékelés megváltozása vagy súlyosabb esetben, a teljes elvesztése.

A tünetek külön-külön és együttesen is jelentkezhetnek, de ha már az egyiket tapasztalják, az gyanús lehet.

Orbán Viktor: a neheze csak most következik

(Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink