Hatalmas akkugyár épül Szabadkán

Hírek Halaska N. Gábor
A magyar határhoz közel az EIT InnoEnergy támogatásával óriási akkugyártó üzem létesül. Szerbiában, az alumíniumfeldolgozás és a csomagolóipar területén élenjáró Al Pack Group vállalkozásaként létrejött ElevenEs 2024-ben kezdi el a 100 százalékban megújuló energiával működő, 8 GWh teljesítményű szabadkai gyár építését, amely a jelen tervek alapján 2030-ra 300 MWh-nyi becsült éves teljesítménnyel működő, moduláris felépítésű lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátor cella előállítására lesz képes. Közben Magyarországon is jelentős előre lépések történtek az akkumulátor ipari fejlesztések terén.

A jövőben, a várhatóan 2000 dolgozót foglalkoztató üzem kapacitását 16 GWh-ra szeretnék növelni, aminek köszönhetően

évente több mint 300 000 elektromos járműhöz (BEV) lehetne akkumulátort gyártani.

A beruházás nagy előnyét az biztosítja, hogy a helyszíne közel található a Jadar-völgyhöz, Európa egyik legnagyobb lítiumlelőhelyéhez. A terv megvalósítása és a gyár felépítése érdekében az ElevenEs megállapodást írt alá az EIT InnoEnergy-vel, a világ legaktívabb fenntartható energetikai befektetőjével, amely korábban olyan sikeres akkumulátorokra specializálódott óriásgyárak kiépítésébe fektetett elsőként, mint a svédországi Northvolt, amelynek nemrég zárult a 2,75 milliárd dolláros finanszírozási ciklusa, illetve a franciaországi Verkor, amely 2021 júliusában 100 millió dolláros befektetési fordulót zárt le a Renault vállalattal.

Megállíthatatlan az elektromos robogók forradalma

ElevenEs 2019 októbere óta végez kutatás-fejlesztést az LFP lítium-ion akkumulátorokkal, aminek révén saját technológiát dolgozott ki a fenntartható, hatékonyan működő moduláris felépítésű lítium-vas-foszfát akkumulátorok gyártására.

Idén nyáron új, nemzetközi szakembereket, mérnököket foglalkoztató kutatási és fejlesztési központot is nyitottak Szabadkán.

„Az LFP cellák élettartama több mint kétszer olyan hosszú, mint a versenytárs megoldásoké, és azoknál lényegesen olcsóbb. Mellettük szól az is, hogy akár 6000-szer is újratölthetők, gyorsan és ismételten 100 százalékos szintre tölthetők fel, miközben szinte soha nem okoznak tüzet az elektromos járművekben.” – hangsúlyozta Nemanja Mikać, az ElevenEs alapítója és vezérigazgatója, aki az akkumulátorpiac jelentős felfutására számít a jövőben. Véleménye szerint 2030-ra Európának tizennégyszer annyi akkumulátorra lesz szüksége, mint amennyit napjainkban termel. Ennek oka az elektromos mobilitás elterjedésében, valamint az energiatároló piac növekedésében keresendő, hiszen az energetikai rendszereket, kiváltképp a megújuló energetikai megoldásokat akkumulátorokkal stabilizálják.

Az ElevenEs és az EIT InnoEnergy együttműködése kapcsán Jakub Miler, az EIT InnoEnergy Central Europe vezérigazgatója kijelentette, hogy azért is álltak a beruházás mellé,

mert az LFP jóval kedvezőbb költségmutatókkal bír, mint a nikkel alapú akkumulátorok,

illetve biztonságosak és hosszú élettartamúak, aminek köszönhetően tökéletes választásnak minősülnek az ipari és az energiatárolással kapcsolatos projektek, valamint a rövidebb távon közlekedő, városi elektromos járművek számára is.

E-autókat gyárt hazánkban a Mercedes

Magyarországon is jelentős előre lépések történtek az akkumulátor ipari fejlesztéseket érintően. Az EIT InnoEnergy vezetésével elkészült akkumulátoripari stratégia és akcióterv létrejöttét idén szeptember 30-án jelentette be az ITM az ebben a témában rendezett ágazati konferencián. Ezen minden érdekelt fél hangsúlyozta, hogy az átfogó iparfejlesztést és a hazai vállalkozások hozzáadott értékének növelését célzó cselekvési terv eredményessége abban áll, hogy sikerül-e az ElevenEs-hez hasonló nagyléptékű projekteket megvalósítani.

Az ElevenEs egyébiránt a multinacionális Al Pack Group ipari vállalkozása. Az Al Pack Group évente több mint 40 millió m² alufóliát állít elő, és 25 éve van jelen a csomagoló piacon. A cégcsoport az elektródagyártáshoz hasonló folyamatokat alkalmaz, amely kulcsfontosságú az akkumulátorgyártás területén.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működő EIT InnoEnergy egyébként 2010-ben alapult, és

már több mint 560 millió eurót fektetett be különböző fenntartható energetikai újításokba.

Eddig mintegy 380 fenntartható energetikai induló vállalkozás számára nyújtott anyagi támogatást, illetve biztosított hozzáadott értéket teremtő szolgáltatásokat, amelyek közül több mint 30 energia tárolással foglalkozik, beleértve az olyan zászlóshajókat, mint a vertikálisan integrált fenntartható akkumulátorgyártó, a Northvolt, az ultrakondenzátorok nemzetközi vezető beszállítójaként elhíresült Skeleton Technologies, vagy a franciaországi Verkor, amely egy akkumulátorcellákat elállító óriásgyár kiépítését tűzte ki célul. Az EU Bizottságának megbízása alapján az EIT InnoEnergy irányítja az Európai Akkumulátorszövetséget is 2017. óta.

A magnéziumhiány lehet a következő csapás

(Borítókép: ElevenEs)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink