Gyors válaszlépéseket követel az omikron

Hírek Lengyel Gabriella
A hétvége vezető témája a WHO által omikron névre keresztelt új koronavírus variáns felbukkanása és a szükséges válaszlépések voltak. Eddig többek között Nagy-Britanniában, Németországban, Hongkongban, Olaszországban, Hollandiában azonosították az új változatot, általában olyan embereknél, akik nemrégiben tértek vissza Dél-Afrikából. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szombaton bejelentette: Magyarország is megtiltja a beutazást a dél-afrikai országokból érkezők számára.

A variáns elnevezése során azért esett az Egészségügyi Világszervezet választása a görög abc ezen betűjére, hogy semmivel ne lehessen összekeverni, ezért ugrották át a nü-t és a kszí-t, utóbbinak angol írása (Xi) Kína nevének rövidítésére emlékeztet, elkerülve ezzel újabb lehetséges konfliktusokat Kínával.

A virológus szakemberek aggodalmukat fejezték ki az új variánssal kapcsolatban,

ugyanis extra magas számú koronavírus-mutációt mutat.

32 mutációt találtak az omikron tüskefehérjében, míg a rendkívül fertőzőnek tartott delta “csak” nyolc mutációt mutat. Az első tudományos vélemények szerint az omikron nagyon könnyen átvihető egyik emberről a másikra, azaz sokkal fertőzőképesebb az eddigieknél, és ez a variáns jobban elkerüli a szervezet immunválaszait, mint a vírus korábbi verziói. De egységes a tudományos álláspont: a vakcinák továbbra is kivédhetik a súlyos betegségeket és a halált. A Pfizer-BioNTech és a Moderna is arra készül, hogy szükség esetén alakítsanak az oltóanyagaikon.

Kezdődhet a gyerekek oltása Európában

Az omikron megjelenésére a nyugati országok határzárral reagáltak, mire a dél-afrikai nemzetek tiltakozni kezdtek, ismét élesen kirajzolódott a szegény, a vakcinabeszerzésekből kimaradt szegény országok problémája, hiszen afrikai országokban nagyon alacsony az átoltottság.

Fotó: Getty Images

A holland hatóságok eddig 13 esetet találtak, és további 61 mintát vizsgálnak, mindannyian Dél-Afrikából tértek vissza. A 61 pozitív esetet két dél-afrikai járaton találták. Ezektől az esetektől függetlenül a holland kórházak vezetői arra figyelmeztetnek, a hét végére megtelhetnek az intenzív osztályok. Lemondták a nem szükséges műtéteket, hogy ágyakat szabadítsanak fel a koronavírusos betegek számára.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap arról beszélt, hogy a világ „versenyt fut az idővel”,

hogy megértse az új változatot, és szükség esetén módosítsa az oltóanyagokat az omikron által jelentett fenyegetés ellen. Von der Leyen azt is elmondta, hogy az EU és a BioNTech-Pfizer között nyáron kötött szerződése az 1,8 milliárd vakcinaadagról tartalmaz egy záradékot, amely kitér egy olyan törzs megjelenésére is, amely elkerülheti a már meglévő vakcinák kiváltotta védettséget.

Orbán Viktor: meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet

(Borítókép: Getty Images)