Felmérés: a magyarok megbecsülik az időseket

Hírek Helmeczi Zoltán
Nagy a társadalmi támogatottsága a novemberi nyugdíjprémiumnak és -korrekciónak, valamint a tizenharmadik havi ellátás visszaépítésének – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) országos kutatásából.

„A magyarok négyötöde egyetért azzal, hogy az idősek a társadalom egészének hasznos tagjai”

– állapította meg a KINCS az október végén készült és a napokban publikált reprezentatív felmérésének az eredményei alapján. Különösen a gyermeket nevelők válaszaiból tűnt ki, hogy mennyire fontos a szépkorúak jelenléte a családokban, hiszen a legtöbb pozitív visszajelzést a kisgyermekes szülők (88 százalék), valamint a három vagy több csemetét nevelők (83) adták. Abban szintén széles körű konszenzus volt a válaszadók körében, hogy az időskori biztonság megteremtése az államnak és a famíliáknak egyaránt feladata.

Anyagi biztonság

A KINCS a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítéséről, a novemberben kifizetett, a jogszabály alapján járó legnagyobb összegű nyugdíjprémiumról és a -korrekcióról is megkérdezte a telefonos kutatásban az emberek véleményét.

Átlagosan százezer forint pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok

A 2009-ben elvett és most a nyugdíjasokhoz visszakerülő plusz egyhavi ellátás visszaépítéséről, valamint a nyolcvanezer forintos prémiumról hallottak a legtöbben (95, illetve 85 százalék). Ezen intézkedéseknek a legnagyobb a támogatottsága is, mindkettővel a válaszadók 82 százaléka értett egyet.

Négyötödük ugyancsak helyeselte az inflációhoz igazodó nyugdíjemelést.

Megbecsültség

Az idősebb korosztály társadalmi megbecsülésének fontos háttere, hogy a megkérdezett nyugdíjasok 83 százaléka nagymama vagy nagypapa, és döntő többségük a saját bevallása szerint kifejezetten jó kapcsolatot ápol az unokájával – írta elemzésében az intézet, kiemelve: a nagyszülők több mint felének három vagy több unokája van.

Kétharmaduk hetente legalább egyszer találkozik velük, 25 százalékuk naponta, 17 százalékuk pedig hetente többször.

A válaszadók hatoda látja őket egy hónapnál ritkábban.

A KINCS szerint egyebek mellett e jó idős-fiatal kapcsolattal is magyarázható, hogy a nyugdíjas megkérdezettek közül a legtöbben azt tervezik: a prémium összegét leginkább a családjukra költik majd. Ezenkívül vannak, akik egészségügyi kezelésekre és gyógyszerekre, az otthonukra vagy élelmiszerre fordítanák a pénzt, de olyanok is, akik valószínűleg félreteszik.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Nagy Norbert

„Összességében az idős honfitársainkat támogató, az életüket megkönnyítő intézkedések egyértelműen találkoznak a magyar emberek akaratával, hiszen mindegyik kormányzati döntés mögött minimum háromnegyedes többség áll. A nemzedékeken átívelő kapcsolatok a legtöbb családban jól működnek. A válaszokból arra lehet következtetni, hogy a fiatalok és az idősek kölcsönösen számíthatnak egymásra” – értékelte a felmérést a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

Tizenharmadik havi nyugdíj

A kormány azért tud nyugdíjprémiumot adni, mert a gazdaság, a magyar emberek teljesítménye ezt lehetővé teszi – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán megjelent videóban. Novák Katalin közölte: a prémium az idén minden eddiginél nagyobb összegű, és mindenkinek – a kisebb nyugdíjban részesülőknek is – a maximális nyolcvanezer forintot folyósítják. Azt pedig, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjnak végül a teljes összegét kifizetik, Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök jelentette be a Fidesz tisztújító kongresszusán.

A cikk a Figyelő hetilap november 18-án megjelent számában került publikálásra.

Orbán Viktor: teljes 13. havi juttatást kapnak a nyugdíjasok

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink