Gondok a szerbiai áramszolgáltatásban

Hírek Moszkovits János
A szerbiai energiatermelő egységek 30 százaléka nem működik, amiért csakis az állami közműszolgáltató, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) tehető felelőssé, nyilatkozta Zorana Mihajlović energiaügyi és bányászati miniszter a közszolgálati médiának.

Elmondta, hogy jelenleg mintegy kilencezer fogyasztónál nincs villany, vasárnap este még 120 ezren voltak ebben a helyzetben. Szerdán reggel 260 transzformátorállomás nem működött. Hozzátette: az elosztórendszer szemmel láthatólag az elmúlt években nem volt megfelelően karbantartva, elmaradt a villanyoszlopok és a hálózatok felújítása.

A 25 ezer fős népességű Obrenovacon vasárnap nem volt se víz, se áram, se fűtés, és még most sincs mindenhol áram- és vízszolgáltatás.

A város közelében lévő Nikola Tesla B hőerőmű egyik részlege nem üzemel. Más városokban, például Szabácson, Loznicán, Užicén, Čačakon és Kraljevón is észlelhetők fennakadások a villanyszolgáltatásban.

Szerbiát felvették a Nemzetközi Beruházási Bankba

A keddi kormányülés után Aleksandar Vučić államfő azt mondta: az áramellátás jelen pillanatban jelentős fejtörést okoz, ugyanis a szénkitermelésnél azzal nem számoltak, hogy a nedves és sáros szén miatt a Nikola Tesla erőmű leállhat.

Jelenleg a Morava, a Kolubara és a Zlatibori körzet van a legrosszabb helyzetben. A dél-nyugati Ivanjica város területén a mai napig is vannak olyan háztartások, amelyekben még mindig nincs áram, bár az illetékes szolgálatok a terepen vannak. A magyarszo.rs portál Aleksandar Vučićot idézi:

„Hatalmas mennyiségű áramot importáltunk, így a kiesést pótolni tudtuk, de hatalmas anyagi kárt szenvedtünk”

– emelte ki Vučić, majd felszólította Siniša Mali pénzügyminisztert, hogy különítsenek el külön eszközöket áramra és gázra, mert senki nem maradhat ezek nélkül. Rámutatott arra is, hogy bár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megegyeztek a földgáz korábbi árában, azzal, hogy megnövekvő igény esetén, mint amilyen a mostani, a villanyáramhiány miatt a nedves szenet földgázzal akarják helyettesíteni, így is kénytelenek 6 millió köbméter földgázt a tőzsdén megvásárolni.„

Zorana Mihajlović szakminiszter szerint az ország még legalább másfél hónapig nem lélegezhet fel.

Gál Miklós nagyvállalkozó: Úttörőként Szerbiában

(Borítókép: Travel Drawn, PuzzlePix/Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink