Generációváltás a Zaránál

Hírek D. GY.
A Zara anyavállalatánál, az Inditexnél az alapító lánya vette át az elnök pozíciót.

A világ legnagyobb ruhaipari vállalatának elnökét mostantól Marta Ortega Péreznek hívják, miután befejeződött a cégnél egy évtizede elkezdődött generációváltás. A piac egyelőre bizalmatlan az új vezetővel szemben, az Inditex részvényei a kedd reggeli kereskedelemben 4 százalékkal süllyedtek.

Ezzel együtt a vállalat papírjainak árfolyama 9,5 százalékkal emelkedtek az idén.

Az Inditex igazgatósága megszavazta, hogy Amancio Ortega, a cég többségi tulajdonosa, Spanyolország leggazdagabb emberének lánya vezesse a céget. Megbízatása 2022. április 1-től kezdődik. A generációváltás egy másik lépéseként Oscar García Maceiras, az Inditex igazgatóságának korábbi titkára viszont azonnali hatállyal átvette a vezérigazgatói pozíciót Carlos Crespótól, aki 2019. júliusa óta vezette a céget. Crespo azonban nem száll ki még a menedzsmentből, pénzügyi vezetőként tevékenykedik tovább.

Marta Ortega egy madridi lóversenyen
Fotó: Carlos Alvarez/Getty Images

Az Inditexhez a Zarán kívül olyan márkák tartoznak még, mint például a Massimo Dutti, a Pull&Bear, vagy a Stradivarius.

A konglomerátumnak világszerte 6600 üzlete van. A cég közölte, hogy a pandémia által szükségessé tett korlátozások fokozatos feloldása után a nyár végén már csaknem minden üzlet nyitva volt, a május-júliusi időszak igen jó forgalmat hozott. Az idei árbevétel várhatóan meghaladja a 2019-es rekordot, csaknem 7 milliárd euróra számítanak – az online eladások felfutása sokat hoz a konyhára.

A helyi devizában számolt eladások az idén augusztus-szeptemberben 22 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi időszak szintjét és 9 százalékkal magasabbak a 2019-es adatnál.

Közeledik a karácsony: árat emel a Chanel

(Borítókép: Artur Widak/NurPhoto / Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink