Fontos Fed döntés jöhet a héten a kötvényprogramról

Hírek D. GY.
Feszes munkaerőpiac, erősődő inflációs nyomás – az amerikai jegybank a vártnál korábban beszüntetheti kötvényvásárlási programját.

Kedden ülnek össze az amerikai jegybank, a Federal Reserve döntéshozói, hogy megtárgyalják, milyen sebességgel lépjenek hátra a kötvényvásárlási programból. A kérdés abból a szempontból is lényeges, hogy jövőre mekkora kamatemelési tér nyílik a jegybank előtt.

A múlt hónapban a központi bank még azt kommunikálta, hogy a havi 120 milliárd dolláros programot havi 15 milliárddal csökkentik. Ebből az következik, hogy

jövő júniusra már be is fejeződik a gazdaságélénkítési célú értékpapír vásárlási hullám.

Most azonban könnyen változhat a helyzet, hiszen a legfrissebb munkaerőpiaci adatok azt mutatják, hogy csökken az állástalanok száma – vagyis nő a kereslet a gazdaságban -, továbbá még a Fed által korábban vártnál is erősebb az inflációs nyomás a gazdaságban. Mindez azt jelenti, hogy a központi bank kénytelen lehet játékteret biztosítani magának, akár már június előtt is kamatot emelhet. Ehhez viszont a kötvényvásárlások korábbi befejezése szükséges, hiszen annak nincs túl sok értelme, hogy egyszerre monetáris lazítást hajt végre az kötvényvásárlásokon keresztül, közben meg kamatot is emel.

A közelmúltban tartott kongresszusi meghallgatásokon a Fed vezető tisztségviselői elképzelhetőnek tartották, hogy “talán pár hónappal korábban” fejeződik be a program. A piaci várakozások egyből igazodtak is ezekhez a kijelentésekhez,

az első kamatemelést immár jövő júniusra várják a Fedtől, s további még egyet abban az évben.

A Financial Times és az Initiative on Global Markets at the University of Chicago Booth Business School által készített felmérésben részt vevő 48 közgazdász jelenleg annak ad nagyobb valószínűséget, hogy a központi bank március végéig fejezi be a programot. Ez lehetőséget teremtene arra, hogy már a jövő évi első negyedben megérkezzen a kamatemelés, amelyet a megkérdezettek 10 százaléka tart valószínűnek. A Fed a héten kétnapos ülést tart, szerdán érkezhetnek a témáról komolyabb bejelentések, ekkor közlik az új makrogazdasági előrejelzést is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink