A Fed bejelentette a kötvényvásárlási program végét

Hírek D. Gy.
Az amerikai jegybank döntése nem érte felkészületlenül a piacokat. A Fed egyelőre tartja a laza monetáris politikát, a foglalkoztatottsági szempontokat fontosabbnak gondolja, mint az infláció elhamarkodott letörését.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve szerdán bejelentette, hogy még ebben a hónapban megkezdi havi 120 milliárd eurós kötvényvásárlási programja leépítését. A piacok azonban mintha meg se rezdültek volna, az amerikai államkötvények árnyalatnyit drágultak, az S&P 500-as részvényindex pedig stabilan emelkedett tovább.

Ennek hátterében részben az áll, hogy a Fed jó előre felkészítette erre a befektetőket, vagy fél éve napirenden van a program fokozatos leállítása.

Hűti a kedélyeket az is, hogy Jay Powell, a Fed elnöke szerint a felfutó infláció ellenére túl korai még arról spekulálni, hogy a kötvényvásárlási program leállítását követően mikor kezd el kamatot emelni a jegybank. A 120 milliárd dollárt óvatosan, havonta 15 milliárddal csökkentik, ennek alapján a vásárlások a jövő év közepén fejeződhetnek be. A jegybankár nyilatkozata hűtötte a piaci várakozásokat, volt olyan álláspont is, amely szerint már a jövő év közepe táján esedékes lenne egy kamatemelés, amelyet legalább még egy követ abban az évben. A Fed azonban a jelek szerint továbbra is a laza monetáris politika mellett foglal állást – nem okozott meglepetést a piacoknak.

Bidennek érdeke lenne megtartani a Fed jelenlegi elnökét

A jegybank régóta hangoztatott célja, hogy addig tartja a jelenlegi nulla közeli kamatszintet, míg meg nem valósul a teljes foglalkoztatás és az infláció átlagos szinten – évek átlagában mérve – el nem éri a 2 százalékot. Powell nyilatkozatából az derült ki, hogy nem szeretné feláldozni a foglalkoztatási célokat az infláció csökkentésének oltárán, ugyanakkor jelezte, hogy tisztában vannak azzal, hogy az árak a várakozásoknál gyorsabb ütemben emelkednek. Érzékeltette azt is, hogy egy jegybanknak nem nagyon vannak eszközei arra, hogy a jelenlegi áremelkedési hullám hátterében álló tényezőkön változtasson.

A szállítási, gyártási kapacitások, a beszállítói láncok töredezettségén nem tudnak változtatni, egy központi bank nem tud kamionsofőröket képezni és a csipgyártás sem tartozik a profiljába.

Elemzői vélemények szerint összességében a jegybankelnök azt üzente, hogy a Fed nem robotpilóta üzemmódban működik, vagyis nincs olyan gazdasági jelzőszám, amely bekövetkezése esetén automatikusan lépne. Powell láthatóan időt akar nyerni, és sokkal nagyobb kockázatnak látja, hogy egy korai kamatemeléssel esetleg megfojtja a gazdasági növekedést és deflációt idéz elő, mintsem a jelenlegi inflációs szinteket.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink