Félmillió doboz gyógyszert váltunk ki naponta

Hírek Figyelo.hu
Júliusban vényköteles gyógyszerre 45 milliárd forint költött a lakosság, ebből a tb-támogatás 34 milliárd forint volt.

2021 júliusában a támogatott gyógyszerek napi doboz forgalma a két hónappal korábbi szint közelébe csökkent

– írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nyári hónapban naponta 501 ezer doboz vényköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, egy évvel korábban még kiváltott napi dobozszám 525 ezer volt – emelte ki a VG cikke.

Egyébként a koronavírus-járvány kezdetén, tavaly márciusban, amikor mindenki megrohamozta a patikákat és több hónapra felvásárolta a gyógyszereit, a napi dobozforgalom meghaladta a 721 ezer dobozt is. 2021 júliusában a kiváltott gyógyszerek tb-támogatása és térítési díja az előző év azonos időszakához közeli értéket mutatott – derül ki a statisztikai hivatal adataiból.

Összesen 45 milliárd forintot költött receptköteles gyógyszerre a lakosság, amiből 11 milliárd forint volt a térítési díj és 34 milliárd forint a tb-támogatás összege.

Egy hónappal korábban még 47 milliárd forint volt a gyógyszerköltés, az idei évben a legtöbbet eddig márciusban hagytak a gyógyszertárban a betegek, akkor 49 milliárd forint volt a patikaköltés.

2021 júliusában a támogatott gyógyszerek tízezer lakosra jutó napi doboz forgalma csökkent az előző havi mennyiséghez képest, leginkább Budapesten, legkevésbé Veszprém és Somogy megyében. Baranyában a tízezer lakosra jutó napi forgalom 623 doboz volt, az országos átlag 515 doboz, Budapesten pedig 458 doboz gyógyszerkiváltás jutott tízezer főre. A legkevesebb gyógyszert a Pest megyében élők váltották ki a tízezer főre jutó napi dobozszám 455 volt – írják.

Letett a Richter a kínai terveiről

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)