Felhők az autóipar egén, de a magyar Videoton 14 százalékkal nőhet idén

Hírek Halaska N. Gábor
A Videoton a nehézségek ellenére is bízik az autóiparban, amit az jelez, hogy kétmilliárdos törzstőke emelést hajtott végre a Videoton Holding a csoportba tartozó VT-Autóelektronika Kft-ben.

A bevezetőben említett tőkeemelés során a Videoton Holding 2,8 milliárdról 4,8 milliárdra növelte a legnagyobb árbevételű tagvállalata, a VT-Autóelektronika Kft törzstőkéjét.

A vállalatcsoport a tőkeemelést egyrészt az iparág kiemelt hosszú távú stratégiai fontosságával, valamint chiphiány miatt megnövekedett forgóeszköz igényével indokolta. A csoport tájékoztatásából kiderült továbbá az is, hogy a konszolidált árbevétel – dacára a II. félévi lassulásnak – mintegy 14 százalékkal fog nőni.

A mai napig hazai tulajdonú, több mint 80 éves gyártási múlttal rendelkező ipari vállalatcsoport 9 magyarországi mellett két külföldi, egy bolgár és egy szerb telephellyel rendelkezik. Itt kínál gyártási, és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat ipari vállalatok számára. A cégcsoport 2020-ban realizált árbevétele a válság ellenére a korábbi évvel közel azonos szinten zárt. (Az idei Figyelő Top200 kiadvány szerint a 2020-as bevétel 195,5 milliárd forint volt; az adózott eredmény 24,25 milliárd forint volt. Az említett növekedési ütem alapján a 2021-es bevétel 223 milliárd forint körül várható – a szerk.)

A foglalkoztatottak létszáma a 2019-es 9 ezerről 2020-ra 8013-ra csökkent, majd 2021 végére újra nőtt, 8500 főre.

A vállalatcsoport fő profilja az elektronikai gyártás, illetve az ezt támogató saját, a cégnél nagy hagyománnyal bíró technológiák. Ennek a kompetenciáinak bázisán a vállalat alkatrészek, modulok és szerelvények multitechnológiájú beszállító a műanyagfröccsöntés, lemezmegmunkálás, mechanikai-finommechanikai forgácsolás, szerszámkészítés és felületkezelés terén, amely tevékenységek mind hozzájárulnak a Videoton hazai és nemzetközi sikeréhez. Így érthető az autógyári beszállítás fontossága. A gazdasági mutatók alapján pedig a kizárólag magyar tulajdonú vállalat a 4. legnagyobb európai székhelyű elektronikai szerződéses gyártó.

Rugalmas alkalmazkodás – interjú a Videoton társ-vezérigazgatójával

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink