Erős lesz a szilveszter a turizmusban

Hírek Érsek M. Zoltán
A covid időszakában jelentősen felértékelődött a már bizonyított utazási irodák szerepe és ez tovább erősödik, mert az energiaárrobbanás hatására nyugaton is több szolgáltató az átmeneti bezárás mellett döntött – mondta el Zsebők Tamás a Z(s)eppelin Utazási Iroda tulajdonosa, aki növekvő adventi, és kirobbanó szilveszteri foglaltságról számolt be.

„A nyár és az ősz kiemelkedő foglaltságot hozott az utazási irodáknak. Miközben egyértelmű, hogy az emberek utazni akartak, az is megmutatkozott, hogy a kiismerhetetlen járványügyi szabályozás és a reptéri káosz időszakában felértékelődött a szakmai tapasztalat és a biztonságra törekvés szerepe”- magyarázza Zsebők Tamás. Hozzátéve: a Z(s)eppelin a covid után azért is indította elsőként útjára beföldi, majd külföldi csoportjait, hogy megmutassa: nemcsak, túlélték a járványhelyzetet, hanem járműparkot karbantartva, felújítva indítják programjaikat.

Szavai szerint a kereslet érezhető felfutását idén csak rövid ideig vetették vissza az ukrajnai háború februári kirobbanásához kötődő félelmek. A tavaszhoz közeledve már ismét a tavalyi főszezonhoz hasonló ütemben nőtt a foglalások aránya, ami a nyári szezonban és egészen októberig már a 2019-es csúcsidőszakot idézte.

„A november, a megszokott módon már visszafogottabb volt, de úgy látjuk, hogy a már meghirdetett egyéni és csoportos adventi utak iránt ismét szép kereslet mutatkozik. Ebben nyilván annak is jelentős szerepe van, hogy miközben a legnagyobb adventi vásárokat Ausztriában és Dél-Németországban a járványhelyzet miatt tavaly az utolsó pillanatban lefújták, az idén más a helyzet. A legnépszerűbbek – például Bécsben, Karintiában, Tirolban és Bajorországban – a szó szoros értelmében régi fényükben pompáznak az idén.”

Zsebők Tamás kifejtette: az utazási irodák szaktudása és kapcsolatrendszere a téli szezonban azért is felértékelődik, mert az energiakrízis kapcsán nyugaton is – közte Olaszországban, Németországban és Ausztriában – több szálloda, illetve étterem is az átmeneti bezárás mellett döntött, illetve dönt. Így nagyon fontos a naprakész információ, mert ha valaki nem rendelkezik megfelelő információval, lehet, hogy bent ragad a pénze valamelyik szolgáltatónál, amit csak később kap majd vissza, vagy tud leutazni. Arról nem beszélve, hogy a forint jelentős árfolyam ingadozása és az infláció miatt mindenütt érezhető áremelkedés lekövetése is jelentősen megnehezíti a tervezhetőséget. Aminek negatív hatásait az utazási irodák igyekeznek minimalizálni az utasok felé.

A Z(s)eppelin tulajdonosa azt tapasztalja, hogy miközben a karácsony a szokásoknak megfelelően kevésbé erős időszak az utazási irodáknál, az idei szilveszter már most kiemelkedő szezont jelez előre. Az erdélyi utak már be is teltek, az Ausztriába, Athénba, Isztambulba és a mediterrániumba szervezett programok iránt pedig kimelkedő a kereslet. A cégvezető érdekességként hozzátette: Dubajba idén év végére azért nem szerveztek utazást, mert a Forma1, a qatari futball VB valamint ezen időszakokat követő kiemelt karácsonyi és szilveszteri időszak árazásai miatt az Emirátusokban is megteltek az egyébként extrán emelt áron értékesített szállodák.

Érsek M. Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink