Növekedés a turizmusban

Hírek
A vendégéjszakák száma 2021 júniusához képest több mint másfélszeresére nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 2022. júniusban 18%-kal nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint három és félszeresére emelkedett – tette közzé az adatokat a KSH.

Idén júniusban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 18%-kal növekedett. A vendégek száma 681 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1 millió 602 ezer volt. Az éjszakák 62%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 15%-kal emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 8,4, illetve 26%-kal nőtt a tavaly júniusihoz képest.

A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, ahol a belföldivendég-éjszakák 33, illetve 15%-át regisztrálták.

A külföldi vendégek száma közel négyszeresére, a vendégéjszakáké több mint három és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 359 ezer vendég összesen 994 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 74%-át szállodákban töltötték, ahol több mint három és félszeres bővülés történt 2021 júniusához képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, a külföldivendég-éjszakák 51%-át itt regisztrálták.

A turizmus összes bruttó árbevétele folyó áron több mint másfélszeresére, 43 milliárd forintra növekedett. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 28%-kal kevesebbet, összességében 3 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

További híreink