Elszálltak a kínai árak

Hírek MTI / Figyelo.hu
Gyorsuló ütemben emelkedtek a termelői árak júliusban.

Gyorsuló ütemben emelkedtek a termelői árak Kínában júliusban, növelve a vállalatokra nehezedő inflációs nyomást, miközben a fogyasztói árak növekedési üteme enyhén mérséklődött.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint

a termelői árak éves bázison 9,0 százalékkal nőttek júliusban.

Az áremelkedés mértéke ezzel a júniusi enyhülés után ismét visszatért a májusi szintre, ami 13 havi csúcsnak számított. Elemzők a júniusival azonos, 8,8 százalékos növekedésre számítottak júliusra is.

Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben úgy értékelte, hogy termelői árak emelkedését júliusban egyebek mellett olyan cikkek árának növekedése okozta, mint a nyersolaj és a szén. Rámutatott: a legnagyobb mértékű áremelkedést éves bázison a vasfémek, a kőolaj, a földgáz, illetve a szén kitermelésével foglalkozó szektorokban jegyezték fel a múlt hónapban.

Havi összevetésben a termelői árak 0,5 százalékkal nőttek júniusról júliusra, míg az év első hét hónapjában a múlt év azonos időszakához képest 5,7 százalékkal emelkedtek.

A fogyasztói árak éves bázison számított növekedése júliusban 1,0 százalékos volt.

Elemzők 0,8 százalékos áremelkedést vártak a júniusi, 1,1 százalékos adat után.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,4 százalékkal zsugorodtak júniusról júliusra. A statisztikai hivatal szakértője mindazonáltal rámutatott: a múlt hónapban az ország egyes részeit sújtó, szélsőséges időjárás – tájfun, heves esőzések, illetve áradások – hatására a friss élelmiszerek termelésének, raktározásának és szállításának költségei megemelkedtek, így az élelmiszerek ára havi összevetésben ismét nőtt – 1,3 százalékkal – az előző havi visszaesést követően.

Az év első hét hónapjában a fogyasztói árak 0,6 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakával összevetve.

Kína az idei évre 3 százalék körüli fogyasztói árnövekedést tűzött ki, szemben a tavalyi, 3,5 százalékos céllal.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,3 százalékkal emelkedett júliusban éves összehasonlításban. A növekedés üteme tehát gyorsult a júniusi, 0,9 százalékoshoz képest.

Kínai gazdaság: óvatos az optimizmus

(Borítókép: Tania Kitura, PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink